miercuri

24 aprilie, 2024

23 noiembrie, 2017

SIVECO România anunță joi că, din punct de vedere legal, se află în imposibilitatea de a mai face intervenții în programul informatic IACS destinat plăților către fermieri, cu excepția intervențiilor punctuale în garanție.

Un comunicat al companiei detaliază (sublinierile aparțin redacției):

Deși contractul dintre APIA și SIVECO, referitor la dezvoltarea soft-ului IACS, a expirat în data de 30.06.2017, SIVECO România a continuat să aloce peste 30 de specialiști pentru rezolvarea solicitărilor tehnice transmise de APIA, privind pregătirea și administrarea sistemului informatic în vederea realizării plății în avans, activități care exced actualul cadru contractual.


În acest fel, a fost asigurată atingerea obiectivului de demarare a plăților în avans din campania agricolă 2017 la data de 16.10.2017.

Activitățile suplimentare, derulate de specialiștii SIVECO Romania, care au presupus un efort de 10 ori mai mare decât cel necesar pentru asigurarea serviciilor de garanție, au ajutat APIA să înregistreze chiar un record de viteză și volum pentru plata în avans a subvențiilor europene în campania agricolă 2017, în valoare de peste 900 milioane Euro, către mai mult de 735.000 fermieri (reprezentând 88,8% din numărul de fermieri eligibili la plată pentru avans).

Aceste performanțe unice în domeniul absorbției de fonduri europene au fost posibile cu efortul susținut al specialiștilor APIA central și din teritoriu, coordonat de MADR, și am fost onorați că softul IACS realizat și administrat de noi a contribuit la atingerea acestui obiectiv național.

Softul utilizat de APIA este unul deosebit de complex și necesită modificări permanente, pentru a răspunde cerințelor Politicii Agricole Comune. În anul 2017 s-au înregistrat în IACS, până în acest moment, peste 54 milioane de operațiuni.


SIVECO România înțelege pe deplin îngrijorarea fermierilor cu privire la derularea în continuare a plăților din bani europeni, deoarece cunoaște foarte bine toate greutățile cu care se confruntă cei care lucrează în agricultură. Acesta este și motivul pentru care specialiștii SIVECO au lucrat în perioada iulie-noiembrie fără ca munca să le fie plătită.

Însă întârzierile deliberate în ceea ce privește desfășurarea achiziției de servicii de administrare sistem, baze de date și mentenanță, precum și abaterile de la legislația națională și europeană comise de comisia de achiziții de la APIA ne forțează să anunțăm public încetarea sprijinului pentru APIA care excede garanția contractuală.

Este important de menționat și că, în urma unei situații similare, petrecute în 2008, Consiliul Concurenței a amendat SIVECO în mod cu totul nedrept. Sancțiunea, care nu este încă definitivă, a cauzat companiei nu doar prejudicii de imagine dar și aplicarea unei amenzi foarte mari, în condițiile în care, și în campania 2008, echipa SIVECO a prestat servicii pentru APIA cu mult peste cadrul contractual. Acest efort suplimentar a făcut posibilă plata către fermieri a subvențiilor agricole din Campania 2008 și demararea la timp a Campaniei 2009.

Prin softul dezvoltat de SIVECO pentru APIA s-au plătit până în prezent, în condiții de maximă siguranță, peste 20 miliarde Euro din bani europeni, ceea ce a ridicat gradul absorbției de fonduri europene pentru agricultura românească la peste 98%.

”Meritele” premiantului Europei

Un singur lucru funcționa bine în România la capitolul ”absorbție a fondurilor europene”- e vorba de plățile directe acordate agricultorilor, plăți care se fac fără proiecte și fără un agnajament al autorităților.

Era și simplu, pentru că nu era nevoie ca statul să trimită proiecte la Bruxelles, ci doar de buna funcționare a sistemului informatic al APIA.

Și asta nu e meritul ministrului Petre Daea sau al PSD, așa cum crede premierul Mihai Tudose.

Să ne amintim o declarație:

„Domnul Daea este premiantul Europei, nu glumesc. Cu toată aura asta de glumă pe activitatea domniei sale, este, de departe, unul dintre cei mai eficienți miniștri, de departe. Este primul an în care toate fondurile europene dedicate agriculturii au fost luate, luate urgent. Apoi, au fost date toate subvențiile pentru agricultură cu mult înainte de cele mai optimiste termene, spre deosebire de acum un an, când știți foarte bine că venea subvenția pentru însămânțările din primăvară undeva pe la sfârșitul lui noiembrie”, cu aceste cuvinte a fost scos ”în fața clasei” Petre Daea, în prima ședință de guvern din luna august, și dat exemplu de Mihai Tudose.

Laudele au apărut la 2 luni de la momentul expirării contractului de mentenanță al softului cu ajutorul căruia se fac plățile pentru fermieri, 2 luni în care nimeni din Ministerul Agriculturii sau de la Cancelaria premierului nu s-a obosit să organizeze licitație pentru achiziția de noi servicii de mentenanță și întreținere.

La prima vedere, pare că nu e nicio dramă, softul va funcționa și fără mentenanță. Nimic mai fals, pentru că acest soft trebuie actualizat în funcție de solicitările de la Bruxelles.

Oricât de dese par modificările operate în 2017 în acest soft- 54 de milioane de operațiuni anunță Siveco- nimic nu se compară cu ce se pregătește: Dezbaterile de la nivel european indică faptul că Politica Agricolă Comună va fi foarte curând restructurată din temelii.

Asta înseamnă noi și noi modificări ale softului IACS pe care cineva trebuie să le facă pentru ca Petre Daea să fie lăudat și anul viitor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: