sâmbătă

20 aprilie, 2024

2 august, 2015

migrantiMarea Britanie şi Franţa solicită ajutor de urgenţă din partea restului statelor UE pentru a combate cauzele crizei declanşate săptămâna trecută la Calais, localitate franceză de graniţă luată cu asalt de migranţi care au ca scop intrarea în Regatul Unit.

În publicaţia britanică Sunday Telegraph, miniştrii de interne ai celor două state, Theresa May şi Bernard Cazeneuve, afirmă că se confruntă cu o criză globală a migraţiei.

Valul de migranţi care în localitatea Calais forţează noaptea intrarea în tunelul care leagă Franţa de Marea Britanie a provocat săptămâna trecută perturbarea serviciilor de transport.


În tentativa de a stăvili migraţia ilegală, autorităţile brianice pregătesc inclusiv modificarea legislaţiei în materia ajutoarelor sociale, care urmează să fie refuzate celor care nu primesc azil.

_84581494_eurotunnel_perimeter_fence_v3_624map

Autorităţile franceze şi cele britanice au convenit, în cadrul unei convorbiri telefonice purtate de premierul David Cameron şi preşedintele Francois Hollande, măsuri de înăsprirea securităţii accesului în zona franceză de intrare în tunel: sunt instalate noi sisteme de supraveghere video, se ridică noi garduri de securitate şi au fost sporite patrulele de poliţie.

Mii de tentative de intrare ilegală în Eurotunel au fost dejucate de poliţie în cursul săptămânii trecute. Un cetăţean de origine sudaneză a murit călcat în picioare marţi noaptea, când poliţia a surprins un grup de migranţi ilegali. Aceasta este a noua victimă înregistrată la Calais din iunie.


Peste 600 de poliţişti francezi specializaţi în combaterea violenţelor stradale au fost detaşaţi la Calais pentru a ajuta forţele de ordine locale.

Transportul prin Eurotunel a fost din nou perturbat sâmbătă, când trenurile care ajung în Marea Britanie au întârziat 60 de minute din cauza unor incidente cu migranţi.

Transportul de marfă dinspre Franţa este şi acesta perturbat, camioanele fiind atent controlate.

Miniştrii francez şi britanic de Interne afirmă în Sunday Telegraph: „Situaţia nu poate fi privită drept una care priveşte exclusiv Franţa şi Marea Britanie. Suntem în faţa unei situaţii care constituie o urgenţă atât pentru UE cât şi pentru restul lumii pentru că majoritatea celor care sunt astăzi la Calais vin din Italia, Grecia sau alte state. Acesta este motivul pentru care considerăm că întreaga Europă trebuie să se implice.”

Un purtător de cuvânt al guvernului britanic a afirmat că premierul Cameron doreşte înăsprirea controalelor la frontiere, în acest sens urmând să se adopte următoarele măsuri:

  • Suplimentarea forţelor de ordine cu companii specializate private, acţiune susţinută financiar de Marea Britanie
  • Suplimentarea forţelor de ordine franceze
  • Refacerea perimetrelor de securitate din jurul Eurotunel, care va fi finanţată de Londra- înălţarea gardurilor, dublarea acestora, instalarea de bariere care să blocheze accesul la platforme
  • Extinderea sistemelor de supraveghere video, instalarea de camere cu infraroşu şi montarea de reflectoare

Oficialul guvernamental a mai afirmat că, suplimentar, în comitatul Kent, zonă în care ajung pentru prima oară cei care reuşesc să păcălească sistemele de securitate, vor fi luate măsuri de protejare a rezidenţilor britanici.

Vor fi amenajate în principal parcări unde să fie dirijate camioanele care în prezent sunt nevoite să parcheze de-a lungul autostradei M20 atunci când migranţii pătrund în Eurotunel.

Ministrul pentru Migraţie, James Brokenshire, a anunţat că vor fi schimbate regulile în ceea ce priveşte ajutoarele sociale acordate migranţilor ilegali. Potrivit estimărilor oficiale, aproximativ 10.000 de oameni au rămas în Marea Britanie împreună cu familiile în ciuda faptului că li s-a refuzat cererea de azil.

În Marea Britanie, migranţii primesc cazare şi 36 de lire sterline pe săptămână din momentul în care înaintează cererea de azil.

În momentul în care o cerere de azil este refuzată oficial, beneficiarul ajutorului pierde teoretic acest drept, dar din motive umanitare autorităţile continuă să acorde aceste ajutoare.

James Brokenshire a afirmat: “Vreau să limităm aceste ajutoare strict la cei care au nevoie şi vreau să transmitem un mesaj foarte clar celor care încearcă să profite de sistemul nostru.”

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: