vineri

29 martie, 2024

3 ianuarie, 2017

liviu dragneaSenatul și Camera Deputaților se vor reuni miercuri în plen comun pentru a acorda votul de încredere guvernului Grindeanu.

În realitate- au recunoscut deschis și cel desemnat oficial cu formarea cabinetului, dar și cel care l-a alcătuit de facto, piesă cu piesă- vorbim de un guvern Liviu Dragnea condus prin interpuși.

Elocvent este chiar avertismentul lansat de Liviu Dragnea în Comitetul Executiv PSD în care a anunțat noua structură a executivului:Cine dorește să discute cu premierul Grindeanu trebuie să discute mai întâi cu mine!


Potrivit Constituției, președintele Klaus Iohannis nu poate interveni, oficial, în formarea echipei guvernamentale.

Noul guvern are 26 de ministere și doar două persoane cu expertiză reală în domeniile pe care le vor gestiona: Sevil Shhaideh și Viorel Ștefan.

Scurte prezentări ale membrilor cabinetului în cele ce urmează.

SevilVicepremier și ministru al Dezvoltării: Sevil Shhaideh. Este propunerea inițială de premier a PSD, respinsă, fără justificări publice, de președintele Klaus Iohannis.
A fost, în 2015, timp de șase luni, ministrul al Dezvoltării regionale, preluând mandatul chiar de la Liviu Dragnea, care s-a retras din guvernul Ponta după condamnarea suferită în primă instanță în dosarul Referendumului.
A fost secretar de stat în Ministerul Administrației și Dezvoltării Regionale. Trimisă în ”politica mare” de gruparea Nicușor Constantinescu-Radu Mazăre, a fost director de servicii în cadrul CJ Constanța.
Este o apropiată a lui Liviu Dragnea, cel care, împreună cu fostul președinte CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, i-au fost martori la cununia din 2011 cu sirianul Akram Shhaideh.
Este considerată un foarte bun expert în administrație.


constantinVicepremier și ministru al Mediului: Daniel Constantin. Fost ministru al Agriculturii în Guvernul Ponta, Daniel Constantin a fost ales în 2010, în urma unui congres extraordinar, președinte al PC, cu sprijinul fondatorului partidului, Dan Voiculescu, devenind cel mai tânăr președinte de partid din România.
Nici datoria morală, nici datoria personală de aproape 300.000 de euro față de Dan Voiculescu trecută în declarația de avere nu l-au oprit pe Constantin să negocieze o apropiere de partidul înființat de Călin Popescu Tăriceanu, situație care a generat atacuri furibunde ale ”vedetelor” Antena 3.

ministru-carmen-daniela-danMinistru de Interne: Carmen Dan. Fost prefect de Teleorman, a fost consilier juridic și director executiv în cadrul CJ Teleorman, din 2002 până în iunie 2012.

Potrivit CV-ului, în perioada 1990 – 1996 a fost secretar al Școlii generale nr. 3 din Videle, apoi referent la Banca Agricolă (Videle) și funcționar la Raiffeisen (Videle).

A absolvit liceul Zoia Kosmodemianskaia din București în 1989, a urmat Facultatea de Drept a Universității Ecologice. Licența și-a luat-o în 2000, la 30 de ani, la Academia de Poliție Alexandru Ioan Cuza.

florin iordacheMinistrul Justiției: Florin Iordache. Fost președinte interimar al Camerei Deputaților după debarcarea lui Valeriu Zgonea, Florin Iordache a făcut parte din grupul de parlamentari PSD care au lucrat la setul de legi promovate în ceea ce presa a denumit la vremea respectivă ”marțea neagră”. În decembrie 2013, USL a încercat să promoveze legea amnistiei, modificări la Codul Penal care acordau imunitate demnitarilor și baronilor locali, a schimbat definiția „conflictului de interese”, a scos parlamentarii și președintele din rândul funcționarilor publici și a micșorat termenul de prescripție specială.
Nu este exclus ca expertiza acumulată în 2013 să-i fie de folos lui Florin Iordache în actualul mandat de la Justiție.

ministru-gabriel-lesMinistrul Apărării: Gabriel Leș. A urmat cursuri la Institutul Național de Administrație și la Colegiul Național de Apărare. În vârstă de 41 de ani, este căsătorit și are trei copii.
Este licențiat în economie la Universitatea de Vest Timișoara și a urmat și cursuri de masterat în „Managementul financiar contabil și juridic al firmei”.
Este secretar de stat pentru armamente în MApN și conduce structura ce se ocupă, printre altele, de înzestrarea forțelor armate.
Gabriel Leș a fost numit în această funcție de către Victor Ponta, la propunerea lui Mircea Dușa, in octombrie 2015. A fost păstrat ca secretar de stat în MApN și în Guvernul Cioloș.

ministru-lia-olguta-vasilescuMinistrul Muncii: Lia Olguța Vasilescu. Actual primar al Craiovei, s-a născut la 18 noiembrie 1974, a urmat cursurile Colegiului Naţional de Apărare şi a devenit doctor în Sociologie la Universitatea din Bucureşti.
Olguţa Vasilescu a fost trimisă în judecată de procurorii DNA pentru luare de mită şi spălare de bani.
A fost, în 1991, membru fondator al Partidului România Mare, din 1993 conducând Organizaţia de Tineret România Mare.
Între 2000 – 2004, a fost purtător de cuvânt al PRM şi preşedinte al organizaţiei de Tineret, din 2008 devenind secretar executiv PSD şi vicepreşedinte al filialei din Dolj.
În intervalul 2010 – 2012 a deţinut funcţiile de şef Departament PSD, purtător de cuvânt al Departamentelor PSD şi vicepreşedinte PSD Dolj.

ministru-alexandru-petrescuMinistrul Economiei: Alexandru Petrescu. Director general al Poştei Române, după ce a fost președintele unei comisii de privatizare a Poștei. Privatizarea nu a mai avut loc.
Este licențiat al Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și licențiat în economie la University of Wales. Are dublă cetățenie, română și britanică.
A atras atenția presei cu bonusul de performanță încasat de la Poșta Română în valoare de 135.418 lei brut, într-un an (2015) în care compania a înregistrat o pierdere netă de 7,4 milioane euro  potrivit Hotnews.ro. În octombrie, Ministerul Comunicaţiilor a sesizat DNA privind posibile fapte de natură penala la Poşta Română, care a replicat precizat că „unele constatări sunt false, tendențioase sau superficiale, iar altele sunt spețe vechi”, potrivit sursei citate.
Este preşedinte al Consiliului de Administratie al S.N. C.F.R. Călători S.A. – selectat de PriceWaterhouseCoopers.

ministru-florin-jianuMinistrul pentru Mediul de Afaceri: Florin Jianu. A făcut parte din Guvernul Ponta, ocupând poziţia de ministru delegat pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Mediu de Afaceri şi Turism în perioada martie-decembrie 2014.
Din aprilie 2016 este preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
Născut la 30 decembrie 1976 în Slatina (judeţul Olt), Jianu a absolvit Colegiul Naţional „Radu Greceanu” din oraşul natal, iar în 1999 a terminat Facultatea de Matematică la Universitatea Bucureşti.
Între anii 1999 şi 2001 a urmat un master în managementul resurselor umane, la Facultatea de Management din cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative. După terminarea facultăţii, el a lucrat în cadrul Preşedinţiei României pe poziţia de coordonator programe teritoriu.

03-melescanu-rp-465x390Ministrul de Externe: Teodor Meleșcanu. S-a născut în Brad, Hunedoara, are 75 de ani și este diplomat de carieră de 50 de ani, primind gradul diplomatic în 1966.

A mai ocupat această funcție între 1992 și 1996 (în guvernul Văcăroiu), apoi din nou în 2014, pentru doar opt zile, între cele două tururi ale alegerilor prezidențiale, când a fost însărcinat cu rezolvarea problemelor legate de votul din diaspora.

A fost și ministru al Apărarii în Guvernul Tăriceanu.

A fost numit în 2012 șef al SIE de către Traian Băsescu. A demisionat și a candidat la alegerile prezidențiale din 2014.

ministru-birchall-ana1Ministrul delegat pentru Afaceri Europene: Ana Birchall. Născută în 1973, în orașul Mizil, Prahova, este avocată și deputată aleasă în Colegiul nr. 5 Vaslui.
A fost, în legislatura precedentă,  din februarie 2015, preşedinte al Comisiei pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor.

A intrat prima dată în parlament în 2012.
Începand cu aprilie 2014, Ana Birchall a fost numită Înalt reprezentat al Primului Ministru pentru afaceri europene și parteneriatul cu SUA, funcție neremunerată.

 

pastarnacMinistrul pentru Românii de Pretutindeni: ambasador Andreea Păstârnac. Din 2006 până în 2011, a fost ambasador al României în Cipru, iar în septembrie 2013 a devenit ambasador al României în Israel.
S-a născut la 24 septembrie 1967, la Brașov. A absolvit Facultatea de Filologie, la Universitatea București (1990) și a făcut studii aprofundate de masterat în domeniile: limba și literatura ebraică și relații internaționale (Orientul Apropiat), la Universitatea Ebraică din Ierusalim, Israel (1995).
A mai absolvit un curs de perfecționare în domeniul relațiilor externe, la Academia Diplomatică, Ministerul Afacerilor Externe (1994) și un curs de perfecționare în domeniul problematicii Orientului Mijlociu, Ministerul Afacerilor Externe, Israel (2003

ministru-stefan-viorelMinistrul de Finanțe: Viorel Ștefan. Este economist, născut în 1954.

Între 1996 și 2002 a fost director general și apoi președinte al Companiei de Navigaţie Fluvială Română NAVROM SA Galaţi. A condus două organizaţii importante din domeniul naval: Asociaţia Patronală din Transporturi Navale (1992-1998) și  Asociaţia Armatorilor şi Operatorilor Portuari Fluviali din România (1995-2001).

A fost senator din 1996 şi până în 2008, vicepreşedinte şi preşedinte al Comisiei de buget şi finanţe a Senatului.
Este deputat din 2008 până în prezent şi preşedinte al Comisiei de buget, finanţe şi bănci al Camerei Deputaţilor din 2014. A făcut parte din Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru controlul bugetului Curţii de Conturi.

ministru-mihalea-toaderMinistru delegat pentru Fondurile Europene: Mihaela Toader. Absolventă de Drept la Universitatea „Nicolae Titulescu” în 2002 şi de masterat, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), Bucuresti în 2005.
A fost director în Ministerul Fondurlor Europene, absorbit acum de Ministerul Dezvoltării Regionale, al cărui portofoliu a revenit lui Sevil Shhaideh.
În perioada 2008-2013, Mihaela Toader a fost directorul Direcției Politici Publice din Secretariatul General al Guvernului (SGG), unde a fost și consilier pentru afaceri europene între 2003 şi 2008.

ministru-daea-petreMinistrul Agriculturii: Petre Daea. S-a născut în 1949, la Şişeşti, judeţul Mehedinţi. A absolvit Facultatea de Agronomie Timişoara (1973) și este doctor în agronomie. Este un susţinător al cultivării organismelor modificate genetic.
A fost director general la DGAIA, judeţul Mehedinţi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor (mart. 2002-iul. 2004) şi ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (iul.-dec. 2004) şi de mai multe ori . Este membru PSD din 2001.
Potrivit Adevarul.ro, Petre Daea ar fi rudă cu Dana Năstase, soţia fostului prim-ministru Adrian Năstase şi fiica lui Angelo Miculescu, fost ministru al Agriculturii între 1969 şi 1981.

De numele lui Petre Daea este legată şi concesionarea Insulei Mari a Brăilei, unul dintre cele mai fertile terenuri din România, fostului latifundiar Culiţă Tărâţă, între timp decedat.

ministru-florian-bodogMinistrul Sănătății: Florin Bodog. De profesie medic chirurg, decan al Facultății de Medicină și Farmacie la Universitatea din Oradea, s-a confruntat în ultima perioadă  cu suspiciuni de plagiat și de nereguli privind activitatea sa academică, vehiculate îndeosebi de presă locală pe care le-a respins declarativ.
A fost un critic constant al Guvernului Cioloș, în special al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu.
Numele lui Bodog apare și într-o anchetă publicată în 2013 de HotNews.ro, pe lista managerilor din sistemul de sănătate care au fost într-o delegație la Singapore, organizată de Comisia Națională de Acreditare a Spitalelor (CoNAS) și pătită de o companie elvețiană.

ministru-razvan-alexandru-cucMinistrul Transporturilor: Răzvan Cuc. Are 33 de ani, este deputat PSD şi director general al Zonei Libere Giurgiu şi a fost secretar de stat la Transporturi, numit în octombrie 2015 de către Victor Ponta şi eliberat din funcţie în mai 2016, de către premierul Cioloş, pentru că ar fi participat la un miting electoral PSD în Giurgiu.
A fost expert în Divizia Pieţe Interne între 2006 şi 2007 şi expert asistent la direcţia Politici Economice între 2007 și 2010  din Ministerul Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA).

ministru-pavel-nastaseMinistrul Educației: Pavel Năstase. Este președintele Senatului Academiei de Studii Economice din București (ASE) și a fost rector al instituției. HotNews scrie că este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc și al PSD.

El predă informatica de gestiune, fiind la baza analist și programator. Absolvent de ASE și de Matematică, și-a luat și doctoratul în 1986 tot la ASE, cu specializarea Calcul economic și cibernetica economică.

ministru-valeca-serban-constantinMinistrul Cercetării: Şerban Valeca. Fost ministru delegat pentru Activitatea de Cercetare în Guvernul Adrian Năstase, se află la al treilea mandat de senator și are la activ și un mandat parțial de deputat, de 8 luni, în 2000.

Este inginer de profesie și, potrivit CV-ului, antrenor de arte marțiale.

În vârstă de 60 de ani, este președinte al Consiliului Științific al Institutului de Cercetare Nucleară din Pitești. Președinte al PSD Argeș.

ministru-toma-florin-petcuMinistrul Energiei: Toma Florin Petcu. Are 38 de ani, este vicepreședinte ALDE și este la primul sau mandat de deputat de Giurgiu. A fost președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului, timp de câteva luni, între decembrie 2015 și mai 2016 și a mai ocupat și alte funcții în administrația publică.
A fost revocat din funcția de președinte al ANPM, la două zile după vizita în Giurgiu a președintelui ALDE, Călin  Popescu Tăriceanu.
A mai fost director general al Companiei de Navigaţie Fluvială Giurgiu, Giurgiu-Nav SA Giurgiu (sept. 2011 – mart. 2013) și director al Direcţiei de Insolvenţă la Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), în perioada aprilie – august 2013. În CV-ul său, Toma-Florin Petcu scrie: „pot asigura managementul oricărui compartiment din cadrul unei companii cu excepţia celui economic”, potrivit Economica.net.

mircea-dobreeMinistrul Turismului: Mircea Dobre. 38 ani, s-a născut la Constanţa şi este la al doilea mandat de deputat PSD. Tatăl său, Mircea Dobre este consilier PSD.

Familia deţine firma Dobre şi Fiii, care a câştigat în trecut mai multe contracte cu Consiliul Judeţean Constanţa pentru programul Laptele şi cornul. A terminat Școala Europeană din cadrul Consiliului Europei Bucuresti – Strasbourg, Diploma in studii politice europene, Diplomă de Management în Turism, Hotel și Restaurant.

Este absolvent al Universității Spiru Haret, Facultatea de Managemernt Financiar Contabil, și a făcut mai multe cursuri la Strasbourg și la Institutul Ovidiu Șincai, master în Managementul Politic.

ionut_vulpescuMinistrul Culturii și Identității naționale: Ionuț Vulpescu. Are 38 de ani, a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, are un master în Doctrină şi Cultură şi un doctorat în Filosofie.

Ionuţ Vulpescu este un apropiat al preşedintelui de onoare al social-democraţilor, Ion Iliescu, fiind consilier al acestuia. Începând din decembrie 2012, Ionuţ Vulpescu este deputat şi membru al Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.
Acesta a fost şi membru în Consiliul de conducere al Institutului Cultural Român, fiind desemnat în această funcţie în septembrie 2012 de către premierul Victor Ponta, după eliminarea echipei lui H.R. Patapievici.

ministru-adriana-petcuMinistrul Apelor și Pădurilor: Adriana Petcu. Este director al Direcţiei Apele Române Buzău-Ialomiţa din martie 2010.
În decembrie 2014, Adriana Petcu a intrat în atenţia Agenţiei Naţionale de Integritate care o găsea în conflict de interese. A contestat în justiţie decizia ANI şi a pierdut în primă instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti, soluţia fiind pronunţată în şedinţa publică din 24 aprilie 2015. Marţi, Liviu Dragnea a anunţat că Adriana Petcu a câştigat definitiv procesul.
Adriana Petcu este director al Direcţiei Apele Române Buzău-Ialomiţa din martie 2010, fiind susţinută la acea vreme de fostul Partid Democrat Liberal, organizaţia judeţeană Buzău.

ministru-augustin-jianuMinistrul Comunicațiilor: Augustin Jianu. S-a născut la 23 mai 1986. A absolvit Liceul de Informatică „Ștefan Odobleja” din Craiova (2005), Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității „Politehnica” din București (2011) obținând licența de inginer în automatică și informatică aplicată. A fost consilier al ministrului pentru Societatea Informațională (aug. 2012-mai 2014).
Din mai 2014, este director general al Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică — CERT-RO, instituție publică, cu personalitate juridică, înființată prin Hotărâre de guvern în 2011, ca structură independentă de expertiză și cercetare-dezvoltare în domeniul protecției infrastructurilor cibernetice, în coordonarea Ministerului pentru Societatea Informațională.

marius-duncaMinistrul Tineretului: Marius Dunca. De profesie inginer mecanic, a fost director al unei firme de făcut curățenie- Diamond Cleaning. Este instalat șef la Protecția Consumatorului Brașov, promovat de Victor Ponta șef ANPC. A fost demis după incendiul de la Colectiv după ce în presă a apărut informația potrivit căreia Protecția Consumatorului efectuase un control la clubul Colectiv chiar în ziua tragediei.
La o săptămână după demitere, Dunca a ajuns secretar general al Centrului Internațional Antidrog și pentru Drepturile Omului (CIADO).

gabriel-petreaMinistrul pentru Dialog Social: Gabriel Petrea. Licențiat al Facultății de Automatică și Calculatoare București din cadrul Universității Politehnica București (2008).
Doctorat în Management Organizațional (Universitatea Politehnica București, 2012), Petrea a fost președinte al Uniunii Naționale a Tuturor Studenților din România (2007—2008). Viceprimar la Primăria Sectorului 6 București (2012-2015) și consilier local la Primăria Sectorului 6 București (2016).
Este membru al Partidului Social Democrat din 2006. Secretar general al Tineretului Social Democrat (TSD), organizația politică de tineret a Partidului Social Democrat (2013-2015). La 12 decembrie 2015, Gabriel Petrea a fost ales președinte al Tineretului Socia

ministru-gavrilescu-gratielaMinistrul pentru Relația cu Parlamentul: Grațiela Gavrilescu. Are 50 de ani şi a absolvit în 1989 Facultatea de Tehnologie Petrochimică – Universitatea de Petrol şi Gaze Ploieşti.
În perioada 1990 – 1994 a fost inginer chimist-tehnolog prelucrarea cauciucului la SC ARPACOR SA Bucov, apoi timp de doi ani a fost responsabil toxicologie şi protecţia mediului la aceeaşi firmă, iar din 1996 până în 2004 a fost director general al societăţii.
Între 2003 şi 2004 a fost preşedinte PUR Ploieşti, din 2004 a fost membru al PNL Prahova, iar din martie 2011 vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei a PNL. În intervalul 2004-2007 a fost viceprimar al municipiului Ploieşti. În prezent, Gavrilescu este vicepreşedinte ALDE şi lider al organizaţiei judeţene Prahova a partidului.
Graţiela-Leocadia Gavrilescu a fost ministru al mediului şi al schimbărilor climatice în perioada 17 decembrie 2014 – 17 noiembrie 2015. Gavrilescu se află la al patrulea mandat de deputat, prima oară fiind aleasă în Parlament în 2004.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: