joi

28 martie, 2024

18 ianuarie, 2013

Managerii de top din România așteaptă în anul 2013 de la administrația publică rezultate mai bune în combaterea corupției și implementarea mai eficientă a măsurilor legislative , relevă un studiu efectuat de Fundația Romanian Business Leaders (RBLS).

BusinessMetru – Așteptări ale liderilor din business pentru 2013, realizat prin chestionarea a 157 de leaderi de companii din comunitatea RBLS, în colaborare cu GfK România, relevă percepția critică a managerilor față de administrația publică românească.

În privința percepției față de funcționari, liderii de business consideră, în proporție de aproape 70%, că rezultatele în lupta împotriva corupției sunt slabe.


Pe de altă parte, 75% dintre managerii chestionați consideră corupția drept fapt determinant de înrăutățire a climatului de afaceri din România.

”Liderii din comunitatea RBL indică o deteriorare a serviciilor publice, o scădere a încrederii în administraţie, stat și capacitatea de implementare din sectorul public, o tendinţă de risipire a banilor publici și o creștere a incertitudinii, ca elemente ce vor influenţa major economia. Corupţia, din perspectiva unui cost suplimentar, revine ca tendinţă pentru următoarele 12 luni”, se mai arată în studiul RBLS.

Referitor la funcționari, 21,3% dintre respondenți consideră că membrii administrației au competență profesională bună, 35,8%, acvceptabilă și 42,9%, rezultate slabe la acest capitol.

În ceea ce priovește transparența comunicării funcționarilor cu mediul de afaceri, leaderii RBLS consideră în proproție de 17,9% că rezușltatele sunt bune, 33,6%, că sunt acceptabile și 48,5% că sunt slabe.


La eficiență și îndeplinirea scopurilor, funcționarii sunt percepuți negativ de 58,5% dintre respondenți și pozitiv de 30,6%.

(Deschide Aici documentul integral al RBLS)

În fine, în privința capacității de implementare a măsurilor legislative, administrația românească este percepută negativ de 56,4% dintre liderii chestionați și pozitiv de 34,9%.

Per total, în comparație cu trimestrul II al anului 2012, funcționarii au ”urcat” totuși 10-15 puncte procentuale în aprecierea liderilor membri ai Fundației Romanian Business Leaders.

Pentru anul 2013, managerii atrag atenția că este necesară îmbunătățirea puternică a absorbției fondurilor europene, în condițiile în care investițiile sunt în scădere.

77% dintre cei chestionați văd în lipsa investițiilor o tendință majoră a economiei românești, iar 68% remarcă accesarea lentă a fondurilor europene.

”Fondurile europene reprezintă una dintre cele mai ieftine surse de capital. În absenţa unor investiţii străine majore și a resurselor bugetare pentru mari proiecte, banii europeni semnifică o sursă foarte importantă de finanţare, niciodată folosită cu adevărat. Motivele pentru care există această stare de fapt – absorbţie redusă – nu au fost diagnosticate cu adevărat, iar metodele de creștere a gradului de absorbţie au introdus, adesea, mai multă birocraţie în sistem, fără a produce rezultate notabile”, remarcă BusinessMetrul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: