joi

28 martie, 2024

4 noiembrie, 2018

Ce măsoară Banca mondială în Raportul „Doing Business 2019”

România a coborât 7 locuri până la poziția 52 din 190 în clasamentul „Doing Business 2019”, mai ales ca urmare a dificultăților privind începerea unei afaceri, potrivit raportului omonim al Băncii Mondiale.

Mai precis, noile criterii de evaluare a riscului financiar la „Startul unei afaceri” au atârnat cel mai greu.  La acest capitol România a înregistrat cea mai mare scădere a scorului (5,77% față de anul trecut).

„România a făcut începerea unei afaceri mai greoaie prin introducerea criteriilor de evaluare a riscului fiscal privind taxa pe valoarea adăugată (TVA), mărind astfel timpul necesar pentru înregistrarea ca plătitor de TVA”, spune raportul Băncii Mondiale.


Aceasta este şi singura menţiune a României privind reformele al căror scop să fie înlesnirea afacerilor.

Datele involuției

La capitolul „Startul unei afaceri”, România a coborât pe locul 111 de pe locul 64 (din 190 de ţări), chiar  şi prin scăderea scorului cu numai 6 puncte până la 83,90, anul acesta.

Timpul necesar pentru parcurgerea aceluiași număr de proceduri a crescut de aproape 3 ori, de la 12 zile la 35 de zile.

Nu este cel mai scăzut scor: România s-a clasat mai jos decât anul trecut şi în ceea ce priveşte racordarea la electricitate (locul 154 faţă de 147 anul trecut).

Toate scorurile României, în Topul Doing Business 2019:


Tot foarte jos se plasează ţara noastră şi în ceea ce priveşte obţinerea tuturor autorizaţiilor de construcție, deși a urcat pe locul 146, de pe 150.

Progrese minore s-au făcut la capitolul „înregistrarea proprietăţii” (44, faţă de 45).

Scorul maxim de 100 de puncte a fost obținut la ușurința tranzacțiilor comerciale internaționale. Alte rezultate mai bune decât poziţia din clasamentul general s-au înregistrat la:

  • Siguranţa contractelor (locul 17)
  • Obţinarea creditelor (22)
  • Plata taxelor (49)

Poziţia regională

România a fost depăşită în acest an de Polonia (33, în scădere de pe 27), Cehia (35, faţă de 30), Slovacia (42 / 39), Republica Moldova (47 / 44), Serbia (48 / 43).

FYR Macedonia a reuşit să intre în Top 10, urcând de pe locul 11.

În schimb, ţara noastră s-a clasat înaintea Ungariei (53 / 48), Croaţiei (58 / 51) şi Bulgariei (59, faţă de 50).

Semnificatvă este clasarea pe un același loc 52 şi în topul global al competitivității, dat recent publicității de Forumul Economic Global (WEF)

(Citiți și: Raport WEF: Sistemul de finanțare este veriga slabă care trage în jos România în clasamentul global al competitivităţii)

Acest raport remarcă însă marile dificultăți de finanțare a afacerilor în România, în ciuda cotării bune a sistemului bancar. „Sistemul financiar (şi mai ales piaţa de capital) este veriga slabă a competitivităţii economiei româneşti și este de departe cea mai slabă performanţă românească în rândul tuturor componentelor cheie ale competitivităţii”, remarcă Andreea Paul, preşedintele Iniţiativei Pentru Competitivitate (INACO).

Pe ansamblul economiei, România se menţine pe locul 52 în lume anul acesta în Raportul Competitivităţii Globale, „dar cu deficienţe structurale majore în finanţarea ei”, conchide expertul citat.

Topul global

Raportul „Doing Business 2019” cuprinde 190 de ţări, primele trei ţări fiind în aceeaşi ordine precum anul trecut: Noua Zeelandă (1), Singapore (2) şi Danemarca (3). În schimb, Hong Kong a urcat pe locul 4, depăşind Coreea de Sud, care a coborât pe locul 5.

Georgia a urcat pe locul 6, de pe locul 9, anul trecut, surclasând Norvegia, care a urcat o poziţie, până pe locul 7.

În schimb, Statele Unite ale Americii şi Marea Britanie au căzut fiecare câte două locuri, până pe locul 8, respectiv 9.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: