marți

23 aprilie, 2024

17 mai, 2017

Conducerea Bursei Române de Mărfuri a lansat miercuri un apel public la conducerea PSD pentru a respinge ceea ce a numit o ”tentativă de naționalizare a tranzacționării gazelor”, mai precis o propunere care l-ar avea la origine pe deputatul Iulian Iancu (foto) și care ar interzice Bursei de Mărfuri să mai tranzacționeze gaze naturale.

Pe același subiect, USR a anunțat miercuri că cere schimbarea lui Iulian Iancu din fruntea Comisiei de Industrii, deputatul PSD fiind acuzat de subminarea intereselor energetice naționale.

Deputatul Iulian Iancu este sursa informațiilor apocaliptice din ianuarie legate de Sistemul Energetic Național și despre inexistența stocurile de cărbune. Acest tip de declarații, venite din surse diferite, au făcut ca preţul electricităţii a atins pe 27 ianuarie valoarea de 650 de lei pe MWh, aproape de triplul preţului din aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce a înregistrat, în zilele de 15 și 23 ianuarie, cel mai mare preț al energiei din Europa, potrivit datelor OPCOM, operatorul pieței de energie electrică și gaze naturale din România.

BRM: modificări făcute la presiunea lui Iulian Iancu


”Bursa Română de Mărfuri (BRM) (…) își exprimă consternarea în legătură cu decizia Comisiei de Industrii și servicii a Camerei Deputaților, care în ședinta din data de 16.05.2017, a adoptat un amendament la Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 64/2016 pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, prin care, practic, naționalizează serviciile oferite de BRM”, spune conducerea Bursei într-un comunicat de presă citat miercuri de Digi24.

Reprezentanții BRM fac un apel public la președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, pentru implicarea acestuia în rezolvarea acestei situații și respingerea acestei tentative de naționalizare care aruncă România în perioada comunistă.

“Comisia de Industrii și servicii a Camerei Deputaților, la presiunea președintelui Iulian Iancu, a adoptat această modificare fără ca subiectul să se afle pe ordinea de zi a acestei ședinte și împotriva opiniilor negative primite de la Guvern, ANRE, Consiliul Concurenței și instituțiilor europene. BRM își exprimă profunda dezaprobare a modului în care Președintele Comisiei de Industrii și servicii a Camerei Deputaților tratează capitalul privat românesc care derulează o activitate legală, pentru dezvoltarea căreia a investit până în prezent mai multe milioane de lei, activitate ce este apreciată de către participanții la piață. Aceștia au tranzactionat, în conditii de transperanță, nediscriminare și integritate, un volum de peste 40 TWh în ultimii doi ani, iar la nivelul lunii aprilie atingând un procent de peste 30% din consumul național”, se precizează în comunicatul BRM.

Totodata, BRM informează participanții la piață că va lua toate măsurile legale care se impun pentru a-și apăra drepturile ce îi revin conform legislației naționale și europene în vigoare.


Potrivit Digi24, amendamentul în cauză, invocat de BRM, alături de celelalte amendamente aduse nu au fost disponibile spre consultare pe situl Camerei Deputaților.

Bursa Română a primit dreptul de a tranzacționa gaze naturale în iulie 2013, odată cu licența de operator administrare piețe centralizate.

Potrivit informațiilor Digi24, formularea inițială (articolul 119 a propunerii de Lege 110/2016 pentru adoptarea OUG 64/2016, privind Legea energiei 123/2012) conform căreia se acordă licențe de administrare a piețelor centralizate (pe care activa și BRM) a fost înlocuită cu o alta conform căreia pentru ”administrarea piețelor centralizate angro se acordă o singură licență pentru operatorul piețelor centralizate angro de gaze naturale și una pentru operatorul pieței de echilibrare”.

Licența unică ar urma să revină OPCOM, operatorul de stat.

USR cere schimbarea lui Iulian Iancu de la Comisia de Industrii

Singura formațiune care a reacționat la modificările aduse OUG 64 în Comisia condusă de Iulian Iancu a fost Uniunea Salvați România, care a solicitat încă de marți, prin deputatul Claudiu Năsui, că solicită demiterea președintelui.

Deputatul Năsui consideră că, prin acțiunile sale, Iulian Iancu a subminat interesele energetice ale României. USR afirmă că Iulian Iancu încearcă printr-o serie de amendamente la legea de aprobare a OUG 64/2016, care prevede liberalizarea prețului la gaze pentru toți consumatorii și eliminarea restricțiilor la export, ”blocarea de facto” a efectelor ordonanței.

Deputatul Claudiu Năsui a mai anunțat că grupul său parlamentar va cere retrimiterea legii de aprobare a OUG 64/2016 la comisie, pentru că parlamentarii USR doresc ca actul normativ să fie adoptat de Parlament în forma inițială.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: