vineri

19 aprilie, 2024

5 iulie, 2017

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat o creştere medie de peste 10,8% a valorii celor mai mari companii listate, în primul semestru din 2017, potrivit indicelui  de referinţă BET.

A fost conservat, astfel, un avans de două cifre la finalul primului semestru din acest an, în ciuda incertitudinilor politice, şi a înregistrat din nou mari randamente ale dividendelor acordate de companii, potrivit unui comunicat al operatorului pieţei.


Un avans mult mai puternic (16,85%) a fost consemnat de indicele BET-TR, care include şi dividendele acordate de companiile din indicele BET, al celor mai mari şi mai lichide acţiuni.

Sezonul dividendelor a marcat puternic luna iunie, iar cel mai mare randament al dividendului acordat a depăşit 18%”, precizează comunicatul BVB.

Valoarea medie zilnică de tranzacționare a crescut cu peste 30% pe primul semestru față de aceeași perioadă a anului trecut, până la aproape 9,7 milioane de euro, aproape de pragul de 10 milioane de euro, considerat de brokeri, ca limita minimă de la care activitatea lor poate înregistra profit.


Capitalizarea companiilor româneşti a ajuns la 19,25 miliarde de euro la finalul lunii iunie, în timp ce capitalizarea bursieră a tuturor companiilor listate la BVB a depăşit 37 de miliarde de euro.

Prima jumătate a anului a fost marcată de listarea a doua companii. Pe 16 mai, au intrat la tranzacţionare acţiunile DIGI Communications, simbol bursier (DIGI), important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, în urma finalizării cu succes a celei mai mari oferte publice iniţiale (IPO) derulată de o companie privată pe piaţa de capital românească, de peste 944 milioane lei (207 milioane euro).

Acţiunile AAGES (Asociaţia pentru Aplicarea Generatoarelor Statice, simbol bursier AAG), companie care proiectează şi fabrica instalaţii de încălzire prin inducţie pentru o gamă largă de aplicaţii, au început tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) pe 19 iunie, în urma unei oferte prin care acţionarii au vândut 15% din companie pentru circa 5,5 de milioane de lei.

„Prima jumătate de an a adus investitorilor de la Bursa de Valori Bucureşti două listări valoroase şi un sezon al dividendelor care s-a făcut remarcat prin randamente semnificative. Piaţa locală de capital se reaşează pe noi baze, iar investitorii vor avea parte de o a doua jumătate de an extrem de ofertantă la BVB cu noi listări şi noi produse” a spus Ludwik Sobolewski, CEO al Bursei de Valori Bucureşti.

La rândul său, Lucian Anghel, președintele BVB, amintește că România s-a remarcat în rândul investitorilor prin randamentul dividendelor, însă a fost urmărit şi câştigul potenţial din creşterea preţului acţiunilor având în vedere performanţa economică foarte bună a ţării.

„Dacă piaţa de capital va fi lăsată să-şi urmeze cursul normal atunci perspectivele şi potenţialul de dezvoltare pe termen mediu nu ar avea de suferit, toţi factorii implicaţi direct sau indirect beneficiind astfel de dezvoltarea pieţei de capital româneşti”, a declarat preşedintele BVB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: