marți

26 martie, 2024

21 ianuarie, 2014

Ministrul de Externe bulgar, Kristian Vigenin, a declarat luni că aderarea țării sale la spațiul Schengen a devenit o țintă pe termen lung și se va face probabil abia în 2017, potrivit EurActiv.

Kristian Vigenin a explicat că frontierele aeriene vor fi deschise în 2015, în noul scenariu al aderării, și ridicarea celor terestre în 2017.

”Au trecut mai mult de trei ani de când Comisia Europeană a declarat că Bulgaria și România sunt pregătite tehnic să adere la uniunea Europeană”, scrie EurActiv.


Cu toate acestea, mai multe state (printre care Germania și Olanda) resping intrarea celor două state în spațiul Schengen, legând acest proces de Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV).

Președintele Traian Băsescu a declarat săptămâna trecută că aderarea la Schengen reprezintă pentru el și un proiect personal și că i-a cerut ajutorul lui Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, pentru ca România să fie acceptată în spaţiul Schengen în doi pași, primul urmând să fie făcut în octombrie anul acesta.

Șeful statului, care-și va încheia al doilea mandat în decembrie 2013, dorește ca deschiderea frontierelor aeriene să aibă loc în octombrie.

Pentru aceasta, Traian Băsescu i-a cerut lui Herman Van Rompuy să-l ajute să convingă statele membre Schengen să ignore derapajele politicienilor şi să ia în considerare funcţionarea instituţilor statului, care au stopat aceste derapaje.


Raportul MCV urmează să fie prezentat de Comisia Europeană marți, 22 ianuarie.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: