sâmbătă

20 aprilie, 2024

24 iulie, 2018

Autorităţile bulgare au iniţiat procedurile pentru construirea unui gard la frontiera cu România, din cauza pestei porcine africane, informează presa de la Sofia.

Ministrul Agriculturii, Rumen Porojanov, citat de Mediafax, a confirmat că sunt luate o serie de măsuri pentru oprirea transmiterii pestei porcine africane în Bulgaria, explicând însă că acest lucru nu va fi uşor.

Lungimea frontierei României cu Bulgaria este de 631,3 km, dintre care 139,1 km este frontieră terestră, 470,0 km frontieră fluvială şi 22,2 km frontieră maritimă.


Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară din România a anunţat, sâmbătă, două noi cazuri de infectare cu virusul pestei porcine africane (PPA), în comuna Giurgeni din judeţul Ialomiţa. Acesta este ultimul focar descoperit și se bănuiește că sursa ar fi unul dintre focarele din județul Brăila.

ANSVSA a precizat că cele două gospodării au fost puse sub supraveghere oficială şi au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport, animalele au fost sacrificate, iar carcasele ecarisate.

În primăvară, mai multe județe din țară au fost afectate de pesta porcina africană, mii de porci au fost sacrificați și sute de tone de carne au fost retrase de la comercializare. Cu toate acestea, extinderea nu a fost împiedicată și au fost afectate nu doar gospodării, ci și ferme specializate în creșterea porcilor. De exemplu, acționarii Carniprod Tulcea, o afacere de 18 milioane de euro, au decis abandonarea activității  de creştere a porcinelor, după ce au fost nevoiți să sacrifice aproximativ 45.000 de porci.

Ce se întâmplă în Bulgaria

Bulgaria se confruntă cu o opoziți dură din partea fermierilor afectați de apariţia primului focar al pestei micilor rumegătoare (PPR) în Uniunea Europeană.


În zona Bolyarovo, unde există suspiciuni că ar fi o epidemie la o fermă, proprietarii au refuzat să-i primească pe veterinari şi au cerut procurorilor să intervină în cazul celui de-al doilea set de analize de la animale.

Fermierii insistă că vor să vadă documentele originale privind rezultatele primului set de analize, colectate luna trecută, şi abia apoi vor să permită prelevarea altor analize de la animalele lor, scrie Agerpres.

Luni a început plata compensaţiilor pentru fermierii din satul Sharkovo, de au fost sacrificate caprele şi oile pentru a se opri răspândirea pestei micilor rumegătoare. Fermierii vor primi minim 190 de leva pentru fiecare animal sacrificat.

Potrivit ministrului bulgar al Agriculturii, există 700 de focare în Turcia, dar nu se ştie cum a ajuns PPR în Bulgaria.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: