joi

28 martie, 2024

23 noiembrie, 2012

A doua propunere de buget inițiată de Van Rompuy a fost respinsă de către Marea Britanie, Olanda și Suedia care continuă să ceară tăieri de miliarde. Și Germania se opune unui buget prea mare. Paradoxal România pare să fie singura câștigătoare a summitului.

Contributorii neți la bugetul UE au cerut o reducere mai drastică a bugetului. Ținta propusă de Marea Britanie era un buget de 890 de miliarde de euro, iar propunerea Germaniei era de 960 de miliarde de euro. Cele 17 țări net beneficiare s-au opus însă unei astfel de reduceri. Încă de azi noapte se prefigura eșecul negocierilor iar cancelarul german Angela Merkel vorbea despre un nou summit în ianuarie.

Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy a încercat să vină cu o soluție de compromis care să-i mulțumească și pe prietenii coeziunii și pe adepții reducerii cheltuielilor. El a redus tăierile la subvențiile agricole de la 25 de miliarde de euro la 17 miliarde și fondurile de coeziune de la 29 de miliarde la 18 miliarde. Așadar Franța și Polonia au fost câștigătorii primei zile a summitului, scria EU Observer (). Iar principalul conflict a fost între Marea Britanie și Franța pe tema agriculturii.


Cancelarul german Angela Merkel a încercat să joace rolul de intermediar între contributorii neți și țările beneficiare, dar n-a reușit, notează revista germană Spiegel . Iar președintele Parlamentului European a respins orice propunere de buget mai mică de un trilion de euro.

Ce câștigă România

Noua propunere de buget făcută de Van Rompuy în a doua zi a summitului avantajează România pentru că prevede eligibilitatea TVA si cofinanțare de 85% pentru fondurile de Coeziune, așa cum a cerut președintele Traian Băsescu. România se va bate in cuntinuare și pentru eliminarea articolului 45 care condiționează cuantumul fondurilor de coeziune de rata de absobţie din exerciţiul financiar precedent.

În prima propunere a lui Herman Van Rompuy se prevedea o limitare la maxim 15% a alocărilor suplimentare faţă de bugetul 2007-2013 pentru ţările a căror rată de absorbţie este sub 20%.Se știe că România stă cel mai prost la acest capitol dintre toate țările europene. Cu 9,72% rată reală de absorbţie, țara noastră era singura vizată de această limitare.

Președintele Băsescu a anunțat însă după încheierea Consiliului European că România nu va pierde ce a obținut la acest summit, chiar dacă nu s-a ajuns la un acord în privința bugetului.


”Cofinanţarea am reuşit să o readucem la 85% faţă de 75% şi aşa este înscrisă în proiectul circulat azi-noapte. TVA eligibilă şi cofinanţare de 85% înseamnă pentru bugetul anual al României între 2,2 şi până la 2,4 miliarde de euro anual.

S-a acceptat şi o prefinanţare de 4%, deci acele plăţi în avans. Sigur, la infrastructură este mult, iar la bugetul de stat este destul de mult, dar îmi propun ca în acest interval de negociere să ajungem măcar la 7% prefinanţări, ceea ce ar fi extrem de important. Dacă rămânem în acord cu instituţiile financiare, am introdus deja top-up-ul de la 85% la 95% şi doar 5% rămâne să ajungă contribuţia românească. Aceasta ar fi condiţiile pe care noi le-am vizat cu prioritate”, a explicat Traian Băsescu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: