luni

22 aprilie, 2024

30 aprilie, 2018

Comisia Europeană urmează să prezinte, miercuri, prima propunere care vizează noul Cadru Financiar Multianual, în valoare totală de peste un trilion de euro, propunere pe care Euractiv o consideră de natură să accentueze diviziunile în interiorul blocului comunitar.

Comisarul european Günther Oettinger (foto), cel care urmează să prezinte proiectul la Bruxelles, a anunțat deja că sunt necesare ”reforme dure” pentru a acoperi deficitul de 12-13 miliarde euro pe care îl provoacă Brexit.

Presa internațională a evocat posibile măsuri: reducerea subvențiilor acordate fermierilor, legarea fondurilor de dezvoltare de respectarea legii sau solicitarea de creștere a contribuțiilor naționale.


Urmează o cursă contra-timp dictată de solicitarea lui Jean Claude Juncker de adoptare a bugetului 2021-2027 înaintea alegerilor europene, din mai 2019.

Noile priorități

Ieșirea Marii Britanii din UE produce costuri într-o perioadă în care blocul comunitar a stabilit nevoia de a crește finanțările pe anumite domenii considerate strategice.

Prioritățile următorului Cadru Financiar Multianual au fost evocate de diverse media internaționale, fiind conturat un tablou al acestora:

  • Comisia dorește să crească de 4 ori (până la aproape 6.000 de persoane) numărul angajaților Frontex- agenția carer se ocupă de paza frontierelor.
  • La Bruxelles se încearcă crearea unui ”buffer” financiar menit să protejeze ratingul de credit AAA al Uniunii pe măsură ce aceasta își va extinde capacitatea de creditare.
  • Uniunea Apărării ar urma să fie finanțată cu aproximativ 20 miliarde euro, pentru capitolele mobilitate, cercetare și achiziții comune

Anumite reduceri sunt inevitabile

State precum Austria și Olanda sunt gata de bătălie împotriva oricărei solicitări de creștere a contribuțiilor naționale la bugetul UE. Franța și Germania spun însă că sunt dispuse să își crească contribuțiile.


Comisarul pentru Buget a spus că nivelul actual al contribuțiilor – 1% din Venitul Național Brut- nu mai este unul fezabil. El a avansat procentul de 1,2%, sau chiar mai mult, chiar în condițiile în care sunt inevitabile reduceri pe anumite programe finanțate.

Cea mai vizată de reduceri este Politica Agricolă Comună, care în prezent consumă 37% din bugetul Uniunii. Franța are motive să limiteze reducerile în acest domeniu

În vizor sunt și Fondurile alocate politicilor de Coeziune: 35% din Buget fiind alocat susținerii regiunilor celor mai sărace din UE. Majoritatea acestor fonduri sunt direcționate în statele fost comuniste, dar și în Spania sau Italia. Firesc, aceste state sunt cele mai alertate de ideea unei posibile legări a accesului la fondurile de dezvoltare de respectarea ”statului de drept”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: