vineri

26 aprilie, 2024

17 martie, 2016

George OsborneBanca Angliei anunță primele măsuri de protecție a sistemului în cazul unui BrexitMinistrul britanic de Finanțe, George Osborne (foto), a anunțat o serie de măsuri de relaxare fiscală pentru cetățeni și IMM-uri, înaintea referendumului din iunie pe tema apartanenței statului la Uniunea Europeană, notează Reuters.

Osborne a avertizat totodată că economia britanică va crește mai lent decât se anticipase anterior.

Reduceri ale impozitelor pe profit și pe câștigurile de capital, precum și scăderile impozitelor pe venit pentru anumite gospodării au avut și scopul de a-i mulțumi pe legiuitorii din Partidul Conservator.


George Osborne a precizat că executivul prezintă un proiect de buget axat pe evoluția pe termen lung a statului, care pune generația viitoare pe primul loc și care pregătește Marea Britanie pentru viitorul ce o așteaptă.

Mobilitatea socială a fost conceptul pe baza căruia s-a construit bugetul pe 2016 (anul fiscal din Marea Britanie se încheie la finele lunii martie), cancelarul britanic asumându-și să îi ajute pe cetățeni să ”economisească și să rămână cu mai mult din banii pe care îi câștigă”.

Ca urmare a deciziilor anunțate, bursele au înregistrat creșteri, în vreme ce lira s-a depreciat. Bloomberg a realizat o analiză, pornind de la măsurile anunțate de Guvernul britanic și evoluția acțiunilor companiilor afectate direct de deciziile executivului.

  • Câștigătorii măsurilor anunțate de Osborne

Companiile din sectorul energetic: Acțiunile companiilor din FTSE 350 care oferă servicii și echipamente pentru industria gazului și petrolului au crescut cu circa 4%. Marea Britanie va reduce taxele pentru operațiunile de exploatare din Marea Nordului pentru a-i sprijini pe producătorii afectați de prăbușirea cotațiilor internaționale ale țițeiului.


Domeniul construcțiilor: Companiile din acest sector au câștigat pe burse după ce Osborne a reiterat angajamentul de a finanța lucrări de infrastructură. Un indice bursier care urmărește evoluția companiilor din acest sector a urcat aproape de nivelul maxim record.

Companiile financiare și de asigurări: Guvernul britanic a prezentat planurile de a ridica plafonul maxim al conturilor individuale de economii care nu sunt impozitate la 28.000 de lire, de la 15.000 de lire.

Companiile producătoare de bere și alcool: Ministrul de Finanțe a decis să plafoneze nivelul accizei la bere pentru ”a susține consumul responsabil de alcool și barurile națiunile”. Guvernul a decis totodată înghețarea accizelor la combustibil.

Companiile mici: Acestea vor beneficia de creșterea pragurilor de impozitare. Din calculele executivului britanic reiese că un număr de 600.000 de mici companii vor fi scutite de la plata oricăror impozite, în timp ce pentru 250.000 de companii se vor reduce valoarea acestora. Osborne a precizat că reducerea impozitului pe profit la 17% până în 2020 va avea, de asemenea, efecte benefice.

  • Cine a avut de pierdut

Lira sterlină: Moneda britanică a continuat să se depreciere după ce ministrul Finanțelor a anunțat revizuirea prognozelor de creștere economică pentru 2016.

Producătorii de zahăr și sucuri: Guvernul britanic va introduce în următorii doi ani o taxă specială aplicată industriei sucurilor, nivelul ei fiind determinată de nivelul de zahăr din băuturile comercializate. Veniturile bugetare ar urma să se ridice la 520 de milioane de lire în primul an, o parte din această sumă fiind alocată școlilor, pentru a promova un stil de viață mai sănătos.

Pe de altă parte, actualizarea cifrelor privind evoluția principalilor indicatori economici sugerează o deterioare a perspectivei, notează Financial Times.

Creșterea economică a fost revizuită în jos, de la 2,4% din PIB la 2% din PIB. Anul viitor, creșterea economică ar urma să fie de 2,2% din PIB, iar în 2018 de 2,1%.

Prognoza de inflație pentru acest an a fost revizuită în jos, de la 1% la 0,7%.

Ponderea datoriei publice în PIB a fost revizuită de la 81,7% la 82,6% pentru 2016-2018, ceea ce înseamnă că Osborne nu și-a ținta asumată, de a reduce în fiecare an nivelul datoriei publice în PIB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: