vineri

19 aprilie, 2024

23 ianuarie, 2017

FOTO: Proiect preelectoral de buget PSD

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) urmează să primească 11,022 miliarde de lei, cu 2,21% mai puțin decât în execuția preliminată pe 2016, potrivit proiectului publicat luni de Ministerul Finanțelor. La cursul mediu de 4,46 lei / euro, cu care a fost construit bugetul, alocarea este de 2,47 miliarde de euro.

Alocarea bugetară pe 2017 reprezintă 1,35% din PIB, potrivit „Sintezei fondurilor alocate pe surse si pe titluri de cheltuieli”, din anexa la proiectul bugetului de stat, mult sub pragul de 2%, asumat de România față de NATO, dar și de Liviu Dragnea, preşedintele PSD și al Camerei Deputaților.

Execuția bugetară pe 2016 arată o alocare de 11,271 miliarde de lei, adică de aproape 1,49% din PIB.


„Vă spun care este punctul de vedere oficial al PSD, al carui preşedinte sunt. Noi am avut o asumare clară a obiectivului de 2% din PIB pentru Apărare. Este o asumare oficială pe care am exprimat-o în mai multe rânduri şi la care nu renunţăm”, declara Liviu Dragnea (subl. red), înainte de alegerile parlamentare de anul trecut.

De asemenea, MApN ar fi trebuit să beneficieze de un supliment de alocare de 4,815 miliarde de lei, astfel încât să se respecte angajamentul de 2% din PIB, potrivit proiectului de buget pe 2017 făcut public de PSD înaintea alegerilor parlamentare de anul trecut.

Senatul Poloniei a aprobat, recent, un bugetul pentru apărare de 2% din PIB (nouă miliarde de dolari. Parlamentul Estoniei a aprobat un buget de apărare de adică de 2,2% din PIB (477 milioane de euro).

Bugetul de apărare al Letoniei este de 1,7% din PIB (449 milioane de euro), iar cel al Lituaniei de 1,8% din PIB (723 milioane de euro)

Detaliile și stratagema creditelor de angajament


Cheltuielile de personal prevăzute scad cu 2,18% faţă de execuţia preliminată pe 2016, până la 3,607 miliarde de lei, potrivit proiectului bugetului de stat pe 2017. „Cheltuielile salariale în bani” scad cu 1,34% faţă de execuţia pe 2016.

În schimb, capitolul „asistenţă socială”, beneficiază de o creştere de 5,22%, până la 3,066 milarde de lei. Asigurările sociale cresc cu 4,85%, până la 3,018 miliarde de lei.

Cheltuielile de capital scad până la 2,565 miliarde de lei, cu 8,14% faţă de execuţia preliminată pe 2016, potrivit „Sintezei fondurilor alocate pe surse si pe titluri de cheltuieli”, din anexa proiectului bugetului de stat pe 2017, referitoare la MApN.

Pe de altă parte, Programul de investiţii publice al MApN prevede „credite de angajament” de 10,257 miliarde de lei şi „credite bugetare” de 2,634 miliarde de lei, de 2,8 ori respectiv cu 26%  mai mari decât cheltuielile preliminate pe 2016.

Creditul de angajament reprezintă limita maximă a cheltuielilor ce pot fi angajate, în timpul exerciţiului bugetar, în limitele aprobate – asta în caz că Ministerul Apărării decide astfel de cheltuieli, care să se acopere prin credite.

Creditele nu afectează deficitul bugetar decât atunci când începe execuția sarcinii datoriei.

Creditele bugetare aprobate se utilizează pentru finanţarea funcţiilor administraţiei publice, programelor, acţiunilor, obiectivelor şi sarcinilor prioritare, potrivit scopurilor prevăzute în legi şi alte reglementări, şi vor fi angajate şi folosite în strictă corelare cu gradul previzionat de încasare a veniturilor bugetare.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: