vineri

19 aprilie, 2024

27 ianuarie, 2017

Guvernul Grindeanu aprobă vineri proiectele bugetului de stat și ale asigurărilor sociale pentru anul 2017, ambele urmând să fie trimise oficial la Parlament după ședința de guvern.

Aprobarea bugetului în guvern pare o simplă formalitate: pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Biroului Permanent a Camerei Deputaților, care începe la aceeași oră cu ședința de guvern, figurează deja ”distribuirea către deputați” a proiectelor de buget 2017.

Potrivit programului gândit de liderul PSD Liviu Dragnea, proiectele vor fi analizate săptămâna viitoare, luni și marți, în comisiile de specialitate, plenul Parlamentului urmând să dezbată și să voteze, pe articole și pe ansamblu, aceste proiecte în zilele de miercuri și joi.


Un proiect inițial de buget a fost discutat în cadrul unei şedinţe tehnice de lucru în data de 20 ianuarie, fiind agreate limitele bugetare pentru fiecare minister şi/sau ordonator principal de credite. Deficitul, anunța un comunicat al Executivului, se va menţine sub 3%.

După ședința de guvern, președintele PSD Liviu Dragnea și-a exprimat nemulțumirea față de documentele agreate în guvern, lucrate și cu sprijinul oferit de doi oameni din BNR- viceguvernatorul Liviu Voinea și Gheorghe Gherghina, membru al CA, afirmă surse politice- și a cerut rediscutarea acestora.

Și președintele Iohannis a exprimat nemulțumiri, joi, legat de bugetele alocate instituțiilor din domeniul Apărării.

(Citiți și: Președintele Iohannis i-a scris premierului Grindeanu, nemulțumit de alocările bugetare pentru sistemul de securitate națională)

Proiectul de buget pe anul 2017 era construit în primă variantă pe o creştere economică de 5,2% şi de peste 5% pe întreg orizontul 2018-2020, „semnificativ mai mare comparativ cu cea estimată a fi înregistrată la nivelul țărilor UE (1,5% la nivelul zonei euro și 1,6% pe total UE estimată pentru anul 2017)”.


Principalii indicatori ai proiectului inițial:

  • inflaţie medie anuală de 1,4%,
  • câştig mediu salarial net de 2.274 lei,
  • curs mediu al euro de 4,46 lei
  • majorarea numărului de salariaţi de 4,3%
  • reducerea ratei şomajului înregistrat la 4,3% la finalul anului 2017

(Citiți și: Buget 2017, după ce creșterea din 2016 s-a cheltuit pe consum – caracteristici care sar în ochi)

Proiectul care intră vineri în dezbaterea guvernului are neschimbați principalii indicatori.

Creșterea economică de 5,2% din PIB este, la fel, păstrată.

Potrivit guvernului, principalul motor al creșterii de 5,2% ar trebui să fie industria, care este listată cu o contribuție la creșterea reală a PIB mai mare decât dublul celei din 2016: 1,4% în 2017 față de 0,6% în 2016.

O singură altă ramură va avea, crede guvernul, o contribuție dublă: construcțiile, cu 0,4% în 2017 față de 0,2% în 2016.

Contribuția impozitelor nete pe produs rămâne la același nivel, 0,4%, iar agricultura și serviciile vor avea contribuții mai mici decât în 2016.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: