joi

28 martie, 2024

14 septembrie, 2015

datoriiSituaţia financiară a companiilor de stat nu s-a îmbunătăţit în prima jumătate a acestui an, în ciuda angajamentelor de restructurare făcute de autorităţile care le controlează. Cel puţin aşa reiese din situaţia datoriilor pe care acestea le-au raportat la principalele bugete ale statului.

În total, în lista marilor contribuabili cu restanţe la buget figurează 18 companii controlate de stat, de la nivel central sau local. Acestea înregistrau, la finele lunii iunie, datorii de peste 2,2 miliarde de lei, adică 40% din totalul obligaţiilor marilor contribuabili la bugetul de stat, de pensii, de sănătate şi de şomaj. În total, în lista marilor contribuabili cu datorii la stat figurează în jur de 300 de companii, cele 18 deţinute de stat reuşind să acumuleze aproape jumătate dintre restanţele raportate la jumătatea anului.

Situaţia datoriilor companiilor de stat (mari contribuabili) la bugetele statelui – iunie 2015

datorii
(CLICK PENTRU MĂRIRE)

La nivelul lunii iunie 2015, companiile din România, atât cele de stat cât şi cele private (incluzând aici nu doar marii contribuabili ci și IMM-urile și microîntreprinderile), aveau datorii la stat în valoare de peste 14,5 miliarde de lei, suficient pentru a acoperi, spre exemplu, deficitul de până acum al bugetului de pensii, de circa 11 miliarde de lei la finele lunii iulie, reiese din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF).

Cele mai mari datorii au fost acumulate la bugetul de stat, unde în iunie obligaţiile restante ale companiilor erau de 11,4 miliarde de lei.

La bugetul asigurărilor sociale de stat, respectiv a pensiilor publice, datoriile erau de 2,3 miliarde, în timp ce la bugetul de sănătate se ridicau la 751,4 milioane de lei, iar la bugetul de şomaj la 91,6 milioane de lei, reiese din datele centralizate de cursdeguvernare.ro. În funcţie de cifra de afaceri, datornicii sunt împărţiţi în două categorii: contribuabili mari şi contribuabili mici şi mijlocii.

Datorii la bugetul de stat

Datoriile totale înregistrate la bugetul de stat de companiile mari (atât private, cât şi de stat) au însumat, la finele lunii iulie, peste 4,6 miliarde de lei.


Cele mai îndatorate 10 entităţi au acumulat peste 70% din aceste datorii. Printre acestea se numără cinci companii de stat, respectiv Electrocentrale Bucureşti, Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB), Electrocentrale Constanţa, Complexul Energetic Hunedoara şi Poşta Română.

În total, cele cinci companii au acumulat datorii de 1,6 miliarde de lei, la nivelul lunii iunie. Practic, 34% din datoriile totale la bugetul de stat ale marilor contribuabili aparţin unor companii controlate tot de stat.

top bs mari

Restanţe au acumulat şi companiile cu cifre de afaceri mai mici. La bugetul de stat, valoarea restanţelor acestor firme era, la jumătatea anului, de 6,7 miliarde de lei.

Datorii la bugetul asigurărilor sociale

Datoriile marilor contribuabili la bugetul asigurărilor sociale de stat au ajuns la 642,3 milioane de lei la jumătatea anului, la care se mai adaugă datorii de 1,6 miliarde de lei de lei, restanţe ale contribuabililor mici şi mijlocii.

În topul celor mai mari 10 datornici se află cinci companii de stat, respectiv CE Hunedoara, Romaero, Poşta Română, CE Oltenia şi Uzina Mecanică Cugir, cu datorii totale de 354,5 milioane de lei, adică peste 70% din valoarea totală a obligaţiilor restante la bugetul de pensii a celor mai îndatoraţi 10 mari contribuabili.

top pensii mari

Bugetul de sănătate ar fi trebuit să fie mai „bogat” cu 190,1 milioane de lei dacă marii contribuabili şi-ar achita datoriile.

În topul companiilor cu cele mai mari contribuţii restante la sănătate se află CE Hunedoara, Romaero, Poşta Română şi CE Oltenia. Cele patru companii de stat au acumulat obligaţii restante de 94 de milioane de lei, aproape jumătate din datoriile totale ale marilor contribuabili la acest buget.

top sanatate mari

Şapte companii de stat sunt prezente şi în topul celor mai mari zece contribuabili care au restanţe la şomaj.

În total, acestea aveau de plătit 11,1 milioane de lei în iunie, respectiv 62% din totalul obligaţiilor restante ale companiilor mari la acest capitol. Acestora li se adaugă cele 73,7 de milioane de lei datorate de companiile mici şi mijlocii.

top somaj mari

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: