miercuri

24 aprilie, 2024

4 februarie, 2019

Săptămâna aceasta va fi marcată de mai multe proteste ale celor nemulțumiți de bugetul elaborat pentru anul în curs. Pe de altă parte, Guvernul negociază încă cu unii dintre partenerii sociali și anunță amânarea, pentru vineri, a adoptării proiectului de buget.

Polițiștii și gardienii din penitenciare sunt nemulțumiți de înghețarea salariilor personalului din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Lor li se vor adăuga pensionari din MAI și MApN, nemulțumiți că modificările legislative au eliminat o serie de sume care intrau în baza de calcul a pensiei, precum și de faptul că veniturile de după trecerea în rezervă nu se mai indexează în funcție de evoluția salariilor primite de personalul activ.


Aceștia vor protesta pe 7 februarie în fața MAI, iar pe 8 februarie, în fața Parlamentului, unde ministrul Carmen Dan va prezida Consiliul JAI la care vor participa omologii săi din UE.

Moldovenii iau cu asalt Parlamentul

Membrii mai multor grupuri civice din Moldova care militează pentru construirea Autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș vor protesta la Parlament, alături de mai mulți primari din nord-estul țării, inclusiv ai PSD.

Bugetul pentru 2019 nu prevede nicio sumă pentru acest proiect, deși legea aprobată anul trecut în Parlament spune că procedurile trebuie să demareze în 30 de zile de la promulgare.

Legea mai stabilește că lucrările se finanţează de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, din credite externe şi din fonduri europene nerambursabile şi/sau prin parteneriat public/privat.


”Alocarea bugetară pentru acest proiect este zero. O nouă acțiune sfidătoare a Guvernului la adresa Moldovei”, au acuzat săptămâna trecută asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Moldova Vrea Autostradă, într-un comunicat de presă.

Protestatarii vor fi prezenți la București, toată săptămâna.

Purtătorul de cuvânt al CNAIR, Alin Șerbănescu, a explicat că a fost vorba de eroare în buget – pentru Autostrada A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș, sunt prinse în proiectul de buget credite bugetare în valoare de 9 milioane de lei și credite de angajament în valoare de 37 milioane de lei.

Primarii speră să fie mai convingători în negocierile cu parlamentarii

După cele câteva negocieri eșuate cu ministrul Finanțelor și Darius Vâlcov, consilier al premierului, primarii de municipii și-au schimbat strategia. Vor acționa în Parlament, după ce Guvernul va aproba documentul.

Fiecare primar va discuta cu parlamentarii din zona sa, indiferent de culoarea politică, pentru a-i convinge să modifice proiectul astfel încât să se aloce administrației locale un procent mai mare din sumele colectate din impozitul pe venit.

Ultima promisiune a Guvernului a fost de 60% din aceste sume, în loc de 50% cât se intenționa în prima fază a schițării bugetului, dar cu transferul către primării a povarei tuturor beneficiilor sociale acordate persoanelor cu dizabilități și cu grad de handicap.

Soluția ar presupune ca primăriile să piardă similar sumelor câștigate prin creșterea procentului, ceea ce înseamnă că persistă riscul de a nu mai avea bani de investiții sau chiar de a nu putea plăti decât banii necesari funcționării instituției, în cazul municipiilor mici.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: