joi

28 martie, 2024

15 aprilie, 2014

România se află pe locul 195 în Atlasul UE al centrelor de vârf în domeniul TIC, atlas ce cuprinde 1.303 regiuni din Uniune și este realizat pe baza unui indice compozit ce ia în considerare activitatea economică, cercetarea şi dezvoltarea şi inovarea din perimetrele respective.

Un centru european de excelență în domeniul TIC este o zonă geografică de pe teritoriul Uniunii ale cărei activități sunt cel mai performante în producția în domeniu, în cercetare-dezvoltare și inovare și joacă un rol central în rețelele mondiale.

Raportul a analizat toate regiunile UE (1.303 de regiuni) în ceea ce privește activitatea în domeniul TIC și a acordat punctaje în funcție de ponderea lor: 14 % din regiuni au obținut peste 20 de puncte.


România nu are nicio regiune în primele 14%, cu peste 20 de puncte.

Bucureştiul a obţinut o medie de 19 puncte la indicele compozit, ceea ce plasează Capitala pe unul dintre locurile 195 – 200, Cluj şi Timiş au câte câte 11 puncte, iar Iaşi – 9 puncte.

Dintre vecinii României, Budapesta a obţinut 30 de punct, în timp ce Sofia se situează în urma Sibiului (6 puncte), cu numai 5 puncte.

Indexul compozit măsoară trei elemente principale – activitatea economică, cercetarea-dezvoltarea și inovarea în sectorul TIC, în funcție de intensitatea acestora (cifra de afaceri, creșterea cifrei de afaceri, numărul de angajați), caracterul lor internațional (numărul lor de parteneri internaționali în rândul întreprinderilor/al centrelor de cercetare/al universităților) și prezența lor în rețele (care este rolul fiecărei regiuni în rețele: care dintre ele sunt puncte nodale și se conectează direct cu numeroși parteneri, care dintre ele au legături care permit doar câteva schimburi).


Bucureştiul are 19 puncte pentru cercetare, 25 pentru inovare şi doar 7 puncte la activitatea economică.

Budapesta, cu 30 de puncte, are 25 la cercetare, 36 de puncte la inovare şi 18 la activitate economică.

România se află între cele 124 de state cu punctaj imediat sub 20 de puncte

Indicatorul sintetic reuneşte 42 de indicatori pentru evaluarea activităților TIC şi măsoară clasamentul universităților, indecșii de citare, informațiile privind colaborările la proiecte de cercetare europene, numărul de societăți internaționale de vârf în domeniul TIC care investesc în Cercetare şi Dezvoltare și care sunt prezente în fiecare regiune, finanțarea cu capital de risc sau date privind ocuparea forței de muncă și informații privind cifra de afaceri a întreprinderilor.

Caracteristicile comune

Excelența unei regiuni în domeniul TIC este legată de activitățile sale de cercetare și dezvoltare, de capacitatea de a transfera cunoștințele pe piață (inovare) și de a construi o intensă activitate economică în jurul acestei inovări.

Regiunile care prosperă în domeniul TIC au în comun următoarele lucruri, a constatat raportul Comisiei Europene:

  • sunt, în majoritate, zone cu o îndelungată istorie industrială;
  • sunt regiuni în care există instituții de învățământ de vârf și alți actori-cheie în materie de inovare;
  • au politici pe termen lung în materie de cercetare și inovare;
  • s-au bucurat de oportunități istorice (de exemplu, sunt capitalele politice naționale);
  • au tendința de a se regrupa (jumătate din cele 34 centre de excelență sunt regiuni învecinate).

Primele 34 de regiuni au obținut între 41 și 100 de puncte, iar printre acestea se află nu doar oraşe mari, precum München (100 de puncte), Londra (97 de puncte) şi Paris (95 de puncte), ci şi Darmstadt, cu aproximativ 150.000 de locuitori şi 73 de puncte în acest atlas.

Top 34 regiuni (CLICK PE IMAGINE PENTRU MĂRIREA EI)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: