vineri

29 martie, 2024

11 mai, 2015

Defrisarile-ilegaleSubiectul defrișărilor ilegale a ținut capul de afiș al sfârșitului de săptămână:

peste controversa generată de inițiativa Administrației Prezidențiale de a solicita reexaminarea Codului Silvic și peste controalele decise de Guvern la compania austriacă Holzindustrie Schweighofer privind legalitatea achiziţionării materialului lemnos tăiat din păduri s-au suprapus protestele masive împotriva despăduririlor abuzive, organizate sâmbătă în București și în mai multe orașe din țara.

Premierul Victor Ponta și președintele Klaus Iohannis s-au pronunțat în legătură cu subiectul.

O resursă și reașezarea zonelor de influență pe exploatarea ei


În ceea ce-i privește pe beneficiarii exploatărilor forestiere (legale sau ilegale) asistăm la o tentativă de reconfigurare a zonelor de influență.

Sute de milioane de euro constituie miza luptelor din culise, iar semne discrete ale confruntărilor apar odată cu modificarea Codului Silvic în Parlament.

În sectorul forestier – plecând de la retrocedări și până la exploatarea și exportul primar, și prelucrarea în fabricile de mobilă – ultimele luni au adus mișcări expediate, îndeobște, în știri, care configurează, însă lupta pe această prețioasă resursă – unul din așa nimitele ”avantaje comparative” ale României :

  • Schweighofer-Holzindustrie, principalul jucător pe piața lemnului din România, trimite o scrisoare autorităților în care deplânge intenția legislativului de a impune interdicția pentru o companie de a procesa mai mult de 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie
  • Guvernul nu reacționează în sensul dorit de compania austriacă, o face însă Administrația Prezidențială care cere reexaminarea Codului Silvic
  • La câteva zile după acțiunea Președinției, Schweighofer-Holzindustrie, activă pe piața românească de 13 ani, este acuzată de ”România Curată” și alte ONG-uri de practici ilegale. Societatea civilă aduce înregistrări cu camera ascunsă care ar dovedi că austriecii fac achiziții de pe urma defrișărilor ilegale.
  • Compania Schweighofer-Holzindustrie neagă toate acuzațiile și promite o anchetă internă.
  • Guvernul anunță controale la fabricile de cherestea ale austriecilor, dar și controale de Mediu la fabricile de pal, care folosesc în procesul tehnologic formaldehidă, invocându-se nereguli în utilizarea substanțelor chimice
  • Producătorii de mobilă se adresează autorităților, reclamând practicile de stabilire a prețului la materiile prime de către compania austriacă (specializată mai mult în exportul de cherestea și de material lemnos prelucrat primar). Nu-i o joacă: sectorul producției de mobilă este pe primul loc la export în ce privește companiile cu capital autohton.
  • Ministerul Mediului sesizează Consiliul Concurenței – care urmează să dea o opinie.
  • Toate acestea vin pe fundalul descinderilor DNA în afacerile cu retrocedarea de păduri – dosare în care apar nume grele – precum al lui Viorel Hrebenciuc sau al lui Ilie Sârbu – socrul premierului Ponta.
  • Societatea civilă se mobilizează – în mai multe orașe au loc proteste împotriva defrișărilor.

Premierul Ponta acuză defrișările ilegale dar păstrează la șefia  Romsilva un urmărit penal

”Marți va fi din nou Codul silvic în dezbatere și rămânem pe poziția pe care am fost, aceea de a adopta un cod prin care prevenim, combatem și sancționăm defrișările ilegale și monopolul pe piață al oricărei companii. (…) Trebuie să ne luptăm să trecem Codul silvic să nu se mai taie pădurile de tot felul de firme din străinătate protejate de lobby-uri din România. Sunt convins că toți parlamentarii noștri vor fi de partea bună și vor vota pentru binele pădurilor și, de fapt, pentru binele României’‘, a precizat sâmbătă premierul Ponta, citat de Agerpres.


O zi mai târziu, duminică, pentru a întări determinarea premierului în a stopa tăirile ilegale, Guvernul a dat publicității sinteza unor rapoarte de control redactate în ianuarie, în baza cărora a sesizat DNA pentru nereguli identificate la valorificarea fondului forestier.

Să amintim câteva lucruri care însă subminează imaginea de apărător al pădurii pe care și-o construiește premierul Victor Ponta:

  • Premierul refuză să îl înlocuiască din funcție pe directorul general Romsilva, Adam Crăciunescu, urmărit penal de DNA în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri forestiere.
  • Inculpați în acest dosat, înregistrat în ianuarie 2015 la Înalta Curte de Casație și Justiție, sunt, printre alții, deputații PSD Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam, primul recunoscând parțial acuzațiile aduse de procurori. Premierul Victor Ponta nu a avut nicio critică la adresa membrilor de partid trimiși azi în judecată. De menționat că, la momentul la care a pornit cercetările, DNA anunța că și senatorul Ilie Sârbu este cercetat ”pentru infracțiunile de folosire a influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite și sprijinirea unui grup infracțional organizat”.
    Numele lui Ilie Sârbu – socrul premierului, lipsește din dosarul înregistrat la ÎCCJ, după ce acesta s-a aflat pe lista de audiați la DNA în dosarul lui Viorel Hrebenciuc.

Președintele aduce subiectul în CSAT

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă că problema defrişărilor ilegale va fi pusă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Jaful pădurilor se produce de 25 de ani. Mass-media au fost informate că SRI, instituție componentă a CSAT, a pus la dispoziția procurorilor probe în dosarul privind retrocedările ilegale de păduri, deschis în 2014. Alte acțiuni pe care serviciul le-ar fi derulat cu scopul opririi defrișările ilegale nu au fost comunicate în trecut.

În plus, reprezentanți ai societății civile au exprimat nemulțumiri legate de faptul că argumentele companiei Schweighofer-Holzindustrie au fost preluate de Adminstrația Prezidențială în cererea prin care a trimis spre reexaminare la Parlament Codul Silvic, pe 23 martie 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: