joi

25 aprilie, 2024

15 februarie, 2018

În prima zi a Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre NATO, desfăşurată miercuri la Bruxelles, discuțiile s-au concentrat pe postura de descurajare nucleară, partajarea echitabilă a responsabilităţilor între aliați, adaptarea structurii de comandă a NATO și pe cooperarea între NATO și UE.

Prezent la ministeriala NATO, ministrul Mihai Fifor a avut în marja reuniunii o serie de întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Polonă, Canada și Bulgaria.

Potrivit comunicărilor MApN, discuţiile cu ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, au fost axate pe cooperarea bilaterală în domeniul apărării și pe importanţa consolidării dialogului politico-militar pe probleme de securitate, având în vedere specificul poziţiei geo-strategice a celor două state, de flanc al NATO şi UE.


Un accent deosebit a fost pus pe pregătirea primei reuniuni a miniștrilor apărării din statele membre statele membre B9, ce va fi co-organizată, de România și Polonia, la București, în luna martie a acestui an.

La întâlnirea cu omologul canadian, Mihai Fifor și Harjit Singh Sajjan au discutat despre aprofundarea cooperării în domeniul medicinii militare, în special în ceea ce privește îmbunătățirea sistemului de cercetare, gestionare a riscului, diagnosticare și tratament specifice afecțiunilor de stres post-traumatic.

În context, ministrul Mihai Fifor a exprimat angajamentul ferm pentru dezvoltarea cooperării dintre cele două armate şi a mulțumit Canadei pentru contribuția substanțială la toate componentele prezenței înaintate a NATO în regiunea Mării Negre.

În discuţiile cu omologul bulgar, Krasimir Karakachanov, cei doi miniștri ai apărării au avut un schimb de opinii privind situaţia de securitate din regiunea extinsă a Mării Negre, reiterând interesul comun pentru consolidarea stabilității regionale, inclusiv prin prezența înaintată aliată din zonă.

Agenda oficială a sesiunii de lucru


Unul dintre principalele subiecte de pe agenda sesiunilor de lucru a fost reprezentat de partajarea echitabilă a responsabilităților în cadrul NATO (burden sharing), în termeni de cheltuieli pentru apărare, capabilități și contribuții la operații și misiuni sub egida Alianței.

Discuțiile au avut fost fundamentate pe evaluarea Secretarului General NATO, respectiv pe rapoartele anuale de nivel strategic ale aliaților referitoare la implementarea angajamentelor asumate în cadrul Alianței, în special cele referitoare la creșterea cheltuielilor pentru apărare (Defence Investment Pledge – DIP) din 2014. Rezultatele discuțiilor vor contribui la conturarea cadrului abordării acestui subiect la Summit-ul de la Bruxelles, din iulie 2018.

O sesiune distinctă a Consiliului Nord-Atlantic a fost dedicată eforturilor de modernizare a Alianței. Subiectul central l-a reprezentat reforma Structurii de Comandă a NATO, al cărei  model a fost aprobat, după ce fusese agreat de către miniștrii aliați ai apărării în noiembrie 2017, în vederea adaptării Alianţei la noul mediu de securitate.

Discuțiile miniștrilor apărării s-au concentrat, de asemenea, pe tema adaptării instituționale, linie de acțiune prevăzută în cadrul Comunicatului final al Summit-ului NATO de la Varșovia, alături de adaptarea politică și militară.

În acest context, miniștrii aliați ai apărării au discutat pe marginea unei mai bune prioritizări a programelor și resurselor aliate curente.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: