vineri

29 martie, 2024

27 octombrie, 2016

pierre_moscovici
Pierre Moscovici

Comisia Europeană a prezentat miercuri cel mai nou plan de armonizare a sistemelor de fiscalitate aplicate companiilor în statele membre, anunță EurActiv.

După alte câteva tentative similare eșuate în trecut, Comisia speră acum că seria recentelor scandaluri legate de diverse înțelegeri fiscale încheiate de companii cu guverne- Luxleaks sau Panama Papers- vor ușura aprobarea unor baze de impozitare comune a societăților comerciale (Common Consolidated Corporate Tax Base- CCCTB).

Prezentat pentru prima dată în 2001, din nou apoi în 2007 și 2011, acest proiect își propune să unifice definiția profitului impozabil în toate statele membre UE.


Ținta mai ambițioasă din subsidiar este aceea de a formula un sistem de redistribuire între statele membre a veniturilor încasate din aceste impozite.

Bruxelles-ul dorește ca acest proiect să fie aprobat și implementat în UE până în 2021.

“Seria de scandaluri succesive, Luxleaks, Panama Papers sau Bahamas Leaks, demonstrează necesitatea regândirii la modul global a filosofiei fiscale. Trebuie să avansăm în lupta noastră contra evaziunii fiscale, și putem face asta schimbând sistemul de lucru”, a spus miercuri Comisarul Pierre Moscovici, care a prezentat la Bruxelles noul său plan.

”Nu putem spune că utilizarea unor definiții comune în întreaga Uniune referitoare la ce reprezintă profitul impozabil reprezintă o idee revoluționară. Nici măcar nu este un obiectiv nou, principiul a fost prezentat acum 20 de ani tuturor guvernelor”, afirma cu o zi înainte europarlamentarul francez Alain Lamassoure, atunci când a prezentat colegilor această inițiativă, la Strasbourg.


Propunerea avansată de Pierre Moscovici este, în mare parte, similară celei prezentate de Comisie în 2011- în primă fază, Comisia dorește să stabilească un set comun de reguli în baza cărora să fie calculat impozitul pe profit.

”Detaliile propunerii au fost stabilite în mare parte la tentativa anterioară, din 2011, deci acum nu ar trebui să discutăm prea mult asupra acestei chestiuni”, afirmă un reprezentant al Comisiei.

Potrivit concluziilor formulate în urmă cu 5 ani, baza comună de impozitare s-ar aplica obligatoriu afacerilor care înregistrează venituri mai mari de 750 milioane de euro pe an.

Cel de-al doilea aspect al propunerii este mult mai delicat- împărțirea echitabilă între statele mebre a veniturilor obținute după aplicarea CCCTB.

Comisia propune împărțirea veniturilor în funcție de locul în care își desfășoară activitatea compania impozitată. Această schimbare, speră Comisia, va conduce la stoparea practicilor de trimitere a profiturilor în state cu un regim fiscal mai favorabil decât cel în statul în care îți desfășoară activitatea.

Negocierile asupra acestei prevederi se anunță mult mai dificile, afirmă oficialul citat de EurActiv.

O serie de ONG-uri au aplaudat planurile Comisiei, considerând că aceste propuneri vor descuraja frauda fiscală și optimizările fiscale. Există însă și critici, persoane care afirmă că plafonul de 750 de milioane de euro sub care reglementarea unică nu se aplică este mult prea ridicat.

Spre dezamăgirea politicienilor și a societății civile, propunerea cea mai sensibilă, referitoare la stabilirea unei taxe minime pe care ar trebui să o plătească toate companiile, a fost eliminată din prezentarea făcută de Comisarul Moscovici.

Statele membre UE au argumentat în trecut, în majoritate, că politica fiscală trebuie să rămână un atribut național. Irlanda (care are cel mai scăzut nivel de taxare al companiilor din Europa) a fost, în 2011, unul dintre cei mai vehemenți opozanți ai propunerilor de unificare a sistemelor fiscale, acuzând Bruxelles-ul că lovește interesele sale economice.

Comisia Europeană a asigurat permanent că nu dorește să interfereze cu dreptul național de stabilire a nivelului de fiscalitate, însă CCCTB și ideea de împărțire a veniturilor obținute din fiscalitate ar putea avea un rezultat contrar afirmațiilor făcute.

Ca lucrurile să fie și mai complicate, proiectul Comisiei Europene trebuie aprobat în unanimitate de statele membre. În lipsa acestei aprobări, statele europene care doresc să își adâncească cooperarea pot conveni să aplice singure aceste noi reglementări fiscale, scrie EurActiv.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: