marți

19 martie, 2024

26 ianuarie, 2018

Guvernele mai multor țări membre UE, inclusiv Ungaria, Suedia și Irlanda sunt dispuse să împingă dincolo de 2020 termenul perioadei de tranziție aferent ieșirii Marii Britanii din Uniune.

Proiectul unui document privind poziția UE spune că tranziția ar trebui să fie „clar definită și precis limitată în timp”, dar „nu mai târziu de 31 decembrie 2020”.

Totuși, în discuții private la Bruxelles, oficialii mai multor guverne fac lobby pentru „o abordare mai flexibilă”, potrivit unor surse citate de Bloomberg.


Exprimarea va fi esențială: folosirea modului „ar trebui să dureze până la” în loc de „va dura”, lasă poarta deschisă felxibilității, potrivit unui diplomat european.

UE își va prezenta poziția oficială privind perioada de tranziție, luni, dar „mulți oficiali UE cred că perioada va fi prelungită, pe măsură ce pentru britanici devine evident că tipul de acord comercial pe care îl dorește va fi dificil de obținut în următorii trei ani”.

Marea Britanie ar urma să continue să-și plătească contribuțiile la bugetul comunitar, va permite cetățenilor UE să trăiască și să muncească la fel ca și în prezent și va rămâne în jurisdicția Curții Europene de Justiție în perioada de tranziție, dar nu va mai avea drept de vot.

Condițiile sunt susceptibile de a fi acceptate aproape în întregime de către guvernul britanic. Mediului de afaceri britanic îi convine, însă, mai mult o perioadă de tranziție mai lungă, în care să-și restructureze afacerile, potrivit condițiilor Brexitului.


La Forumul Economic Mondial de la Davis, negociatorul șef britanic, David Davis, urmează să reafirme poziția țării sale, care dorește păstrarea beneficiilor vamale actuale, dar și capacitatea de a semna noi acorduri comerciale cu alte țări din afara UE, după data Brexit din mai 2019.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Economia României a suferit în ultimul deceniu unele dintre cele

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: