sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 august, 2016

brexitMarea Britanie ar putea activa Articolul 50 din Tratat abia la sfârșitul anului 2017. Aceasta înseamnă că ieșirea efectivă a Regatului ar putea avea loc abia la finalul anului 2019.

După referendumul din 23 iunie, oficialii europeni le-au cerut partenerilor britanici să grăbească procedurile, pentru ca divorțul să fie unul rapid și să nu afecteze suplimentar ambele părți.

Premierul Theresa May a anunțat după preluarea puterii că intenționează să invoce articolul 50 al Tratatului de la Lisabona la începutul lui 2017, însă un material publicat în Sunday Times spune că cea mai probabilă dată pentru acest moment va fi abia în toamna anului viitor.


Potrivit unor surse ale publicației britanice, ar fi nevoie de acest interval de peste un an pentru pregătirea negocierilor. În momentul de față, Marea Britanie nu dispune nici măcar de suficienți experți care să poarte și să fundamenteze aceste negocieri.

„Ei spun că nu știu nici măcar ce întrebări trebuie puse atunci când vor începe într-un final să negocieze cu Europa”, a declarat sursa Sunday Times.

Guvernul promite să acopere de la buget toate fondurile pentru agricultură și cercetare care nu vor mai veni de la UE

Pe de altă parte, ,inistrul de Finanţe, Philip Hammond, a anunțat că golul financiar ce va fi provocat de ieșirea din UE în domeniile agricultură și cercetare va fi completat până în 2020 cu bani din bugetul Marii Britanii.

El a precizat că proiectele semnate înainte de declaraţia financiară actualizată de toamnă a guvernului vor fi finanţate în continuare, de către Marea Britanie, după retragerea oficială din UE


Este vorba despre un total de circa 6 miliarde de lire sterline anual, scrie BBC – aproximativ 4,5 miliarde de lire sterline fonduri pentru fermieri şi aproximativ 1,5 miliarde de lire pentru cercetare.

Promisiunea este privită cu scepticism de unii politicieni, întrucât Marea Britanie s-ar putea confrunta cu o recesiune din cauza retragerii din UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: