marți

23 aprilie, 2024

3 octombrie, 2017

Negociatorul şef al UE pentru Brexit, Michel Barnier (foto), a declarat marţi, în plenul Parlamentului European, că în negocierile Brexit nu s-au realizat ”progrese suficiente” pentru a permite trecerea la următoarea fază în negocierile cu Marea Britanie cu privire la ieşirea Regatului Unit din UE, relatează AFP.

”Noi nu am realizat, în prezent, progrese suficiente pentru a începe cu deplină încredere a doua fază a negocierilor, mai întâi trebuie stabilite condițiile despărțirii, o eventuală perioadă de tranziţie, abia apoi o discuţie despre cadrul viitoarei noastre relaţiii”, a precizat Michel Barnier.

Reunit la Strasbourg, Parlamentul European a organizat marți o dezbatere pe tema progresului negocierilor referitoare la divorţului Marii Britanii de Uniune.


Parlamentul European urmează să ia act marţi de insuficienţa progreselor în negocieri, situație care nu permite, în opinia sa, începerea discuțiilor lergate de viitoarea relaţie între părţi.

Potrivit unui proiect de rezoluţie care urma să fie dezbătut şi apoi supus votului marţi, deputaţii europeni vor îndemna Consiliul European ”să-şi întârzie evaluarea prin care stabileşte dacă s-au efectuat progrese suficiente” în negocierile deschise la sfârşitul lui august cu Londra.

Ei recomandă acest lucru dacă nu se va înregistra un ”progres major” la următoarea rundă de negocieri – a cincea – programată la Bruxelles în perioada 9-12 octombrie.

Michel Barnier, negociatorul şef al UE pentru Brexit, este cel care poate propune celorlalte 27 de state membre UE să înceapă discuțiile privind natura viitorului parteneriat între UE şi Londra.


Marea Britanie ar dori ca această dezbatere să înceapă înainte să fie finalizat acordul cu privire la retragerea sa din Uniune.

Cei 27 de şefi de stat şi de guverne din UE urmează să examineze situaţia la summit-ul din 19-20 octombrie, la Bruxelles.

Potrivit textului susţinut de principalele grupuri politice din PE, în trei dosare prioritare nu se constată progrese:

  • drepturile cetăţenilor europeni instalaţi în Regatul Unit
  • frontiera comună Irlanda- Irlanda de Nord
  • obligaţiilor financiare ale Regatului Unit (evaluate la Bruxelles între 60 şi 100 de miliarde euro, sumă considerată exagerată de Londra)

O controversă consistentă este legată și de ”perioada de tranziție”- Londra dorește 2, chiar 3 ani, după momentul martie 2019. Bruxelles-ul este de acord cu principiul, dar cere ca procesul să se facă cu respectarea aquis-ului comunitar și sub supravegherea Curții Europene de Justiție. Marea Britanie exclude, deocamdată, această soluție.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a declarat, la summitul de vineri de la Tallinn, că nu se aşteaptă – ”mai puţin în cazul unui miracol” – la ”progrese suficiente” până la sfârşitul lunii în vederea începerii discutării viitoarelor relaţii comerciale.

Parlamentul European este cel care are de spus ”ultimul cuvânt” în negocierile între Bruxelles şi Londra, el urmând să dea, sau nu, undă verde acordului de retragere negociat. În lipsa acestui acord, Marea Britanie va trebui să negocieze ulterior condițiile colaborării economice cu UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: