vineri

29 martie, 2024

11 septembrie, 2016

brexitMinistrul de interne britanic, Amber Rudd, a declarat că studiază posibilitatea introducerii unui sistem de permise de muncă pentru a controla imigrația din statele Uniunii Europene, astfel încât numărul să scadă și să fie totuși primiți cei care aduc valoare economiei din această țară.

Ea a explicat la BBC că este categoric hotărâtă să reducă numărul lucrătorilor din UE, așa cum a votat majoritatea la referendumul din 23 iunie și cum a promis premierul Theresa May.

Nu a dat detalii cum s-ar putea atinge acest obiectiv, pentru că negocierile nu au fost încă demarate, dar a insistat: “De îndată ce vom părăsi UE vom avea control total pentru a stabili cine intră și cine nu în Regat.”


Pe de altă parte, a explicat Amber Rudd, mecanismul ce va fi stabilit va ține cont și de nevoile economiei care, în anumite sectoare, depinde de forța de muncă străină.

„Vom studia pentru a vedea cum putem obține ce este mai bine pentru economie, reducând numărul (migranților), dar protejându-i pe aceia care chiar adaugă valoare economiei”, a spus Rudd.

Londra a format luna trecută o comisie de anchetă transpartinică ce va analiza statutul legal pe care l-ar putea avea după Brexit cetățenii UE aflați acum în Marea Britanie. Analiza va fi încheiată în toamnă și va putea fi folosită pentru viitoarea decizie politică pe această temă, dar și în negocierile cu statele membre.

Comisia este condusă de laburista Gisela Stuart, fost copreședinte al taberei LEAVE, care a declarat că cele aproximativ trei milioane de muncitori din UE trebuie să afle cât mai curând dacă li se va permite să rămână în Marea Britanie și în ce condiții.


Noul guvern de la Londra a dat de înțeles că statutul cetățenilor UE va fi protejat atât timp cât poate fi negociat un acord de reciprocitate, considerând că nu ar fi înțeleaptă garantarea deplină a drepturilor muncitorilor din Uniune fără un acord pentru britanicii din afara țării.

Parlamentari din toate partidele se împotrivesc, însă, explicând că oamenii “nu sunt monedă de schimb”.

“Există un acord larg în rândul opiniei publice, politicienilor și oamenilor de afaceri, privind faptul că cetățenii UE sunt bineveniți aici și că guvernul ar trebui să spună clar că pot rămâne”, a declarat Gisela Stuart, citată de BBC.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: