sâmbătă

20 aprilie, 2024

14 iunie, 2017

Bursa din Londra ar pierde cel mai mult din relocarea caselor de clearing

Comisia Europeană (CE) este pe cale să impună reguli mai stricte pentru marile firme de clearing  din afara Uniunii Europene, care derulează operațiunile de decontare și compensare a tranzacțiilor cu produse derivate bazate pe instrumente financiare denominate în euro.

În ultimă instanţă, firmele de „importanță sistemică” ar putea fi obligate să-și mute operațiunile în interiorul UE, fiind supuse supravegherii autorităţilor europene, potrivit Bloomberg.

Propunerea CE prevede puteri sporite pentru Autoritatea Europeană a Valorilor Mobiliare și Piețelor (ESMA), care va determina pentru care dintre casele de clearing vor fi necesare reguli mai stricte, fără să stabilească praguri valorice.


Cel mai mare perdant ar fi LCH Ltd, casa de clearing a Bursei din Londra (LSE) și, astfel, proiectul CE prefațează debutul dur al negocierilor privind Brexit, care este prevăzut pentru 19 iunie.

O filială a Bursei din Londra (LTH) concentrează 97% din operațiunile de decontare – compensare a tranzacțiilor cu derivate pe ratele de dobândă denominate în euro, în valoare nominală de 83 de trilioane de dolari, potrivit Bloomberg.

O casă de clearing, numită și contraparte centrală, este un intermediar între vânzătorii și cumpărătorii de derivate financiare. Contrapartea asigură garanţia transferului de bani între investitori, în funcţie de sumele nete pe care le datorează sau la care sunt îndreptăţiţi și impune acestora să constituie depozite (marje) în conturile sale, proporționale cu volumul operațiunilor.

Costuri și negocieri

International Swaps and Derivatives Association a atras atenția că o eventuală relocare a caselor de clearing ar putea duce la creșterea costurilor cu marjele inițiale cu circa 20%. O  altă organizație a traderilor de derivate financiare a plusat, avertizând că relocarea ar putea dubla obligația de a consitui marje de la 83 la 160 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.


Propunerea CE ar impune băncilor din City of London costuri estimate la 63 de miliarde de lire sterline și 83.000 de concedieri, potrivit Politico.eu, care apreciază că Londra ar putea fi exclusă astfel din afaceri de circa 1.000 de miliarde de euro pe zi (valoare nominală, n.r.).

Pe de altă parte, propunerea CE prevede relocarea ca măsură de ultimă instanță pentru cele mai mari firme și o modificare graduală de aplicare a reglementărilor mai stricte, care ar evita „costurile excesive”. Costurile suplimentare „trebuie cântărite în comparație cu câștigurile evitării riscului sistemic, deși este dificil de estimat dinainte beneficiile reducerii acestuia”, spuen documentul CE, citat de Bloomberg.

Nu cred că UE doreşte într-adevăr să impună costuri mai mari băncilor din Zona Euro. Ceea ce se întâmplă de fapt este o încercare de a crea premise pentru a avea un cuvânt mai greu de spus în privinţa reglementărilor pieţei post – Brexit”, spunea un avocat de la Clifford Chance, citat de Bloomberg.

Proiectul CE va fi propus Parlamentului European şi parlamentelor ţărilor membre, iar Consiliul European l-ar putea lua în discuţie în următoarele două săptămâni, potrivit Politico.eu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: