vineri

19 aprilie, 2024

24 iunie, 2014

România ar putea deveni anul viitor membru al Mecanismului Unic de Supraveghere, parte a Uniunii Bancare, care va începe să funcţioneze de la 4 noiembrie 2014, a declarat marţi viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu.

Condiţia, a explicat viceguvernatorul BNR la o conferinţă organizată de Mediafax, este ca legislativul să reformeze legislaţia bancară naţională.

“Paşii presupuşi nu sunt simpli. Pe de-o parte, evaluarea activelor băncilor, care este în curs de derulare. Pe de altă parte, o reformă instituţională legislativă extrem de complexă, care presupune un transfer de suveranitate dinspre România înspre acea parte a Uniunii Europene care decide să fie parte a Uniunii Bancare- o nouă zonă euro plus, dacă vreţi. Foarte onorant pentru România este că, probabil, pentru început, zona euro plus va fi formată din zona euro şi România. E posibil ca ulterior să se alăture şi alte ţări din afara zonei euro, decocamdată suntem primii şi încă singurii care şi-au manifestat această intenţie de a adera la Uniunea Bancară cât mai rapid”, a afirmat Bogdan Olteanu.


/Ce trebuie schimbat în legislaţia bancară

Viceguvernatorul BNR a arătat că trebuie transformată toată legislaţia la nivel naţional, respectiv legea bancară, cea a Fondului de Garantare, legislaţia referitoare la măsurile de intervenţie, de rezoluţie, de stabilizare, astfel încât prerogativele respective să poată reveni structurilor europene, în măsura în care legislaţia europeană o prevede.

“Nu există experienţă în acest sens în nicio ţară europeană, nici la Banca Centrală Europeană, de aceea lucrăm împreună cu BCE. A existat o consultare instituţională şi una personală între guvernatorul Mugur Isărescu şi şeful BCE, Mario Draghi. S-a stabilit că, în loc de o comunicare formală între cele două instituţii, să lucrăm de la început împreună pentru a descoperi o cale, pe care sperăm să meargă şi alte ţări din afara zonei euro”, a spus Bogdan Olteanu.

/Avantaje: dezvoltare şi recuperarea decalajelor economice


Viceguvernatorul BNR a explicat că e mai bine ca România să intre în sistemul Uniunii Bancare înainte de aderarea la euro, care e un proces mai complex şi presupune o dezvoltare şi o recuperare de decalaje economice, întrucât accesul la informaţii şi la decizii e mai mare, precum şi cel la finanţări mai uşoare şi mai ieftine probabil, iar riscul bancar se reduce.

“Mecanismul Unic de Supraveghere (MUS) va începe să funcţioneze la 4 noiembrie, însă România ar putea deveni membru al acestuia în cursul anului viitor, pentru că reformele legislative necesare sunt destul de complexe, iar procedurile prealabile aderării stabilite de BCE necesită un interval de câteva luni de la momentul finalizării proiectelor legislative”, a precizat Bogdan Olteanu.

În ceea ce priveşte aderarea la zona euro de la 1 ianuarie 2019, el spune că Romania arată o stabilitate “remarcabilă” la tabloul de board, cu cei zece indicatori, “cea mai mare stabilitate din afara zonei euro”.

“Acest lucru este o calitate pentru că înseamnă că am ieşit din zona de instabilităţi. Provocarea României este însă recuperarea decalajelor, pentru că trebuie să creştem economic continuu pe un număr relevant de ani”, a spus Bogdan Olteanu.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: