vineri

29 martie, 2024

30 octombrie, 2017

Piaţa de electricitate din România este dominată în continuare prea mult de contractele pe termen scurt, iar legiuitorii au ratat oportunităţile crizei pentru a face schimbările necesare, potrivit preşedintelui Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu (FOTO), citat de Agepres.

„Mi se pare că am ratat până acum o oportunitate care a fost criza din acest an. Adică, dacă tot ai o criză şi suferi de pe urma ei, până la urmă să foloseşti energia generată de criză ca să faci nişte schimbări. Nu am senzaţia că am făcut”, a declratat Bogdan Chirițoiu, luni.

„Poate comisia de anchetă a domnului Iancu (deputatul Iulian Iancu, n.r.) va genera forţa pentru îmbunătăţirea reglementării, dar până acum senzaţia mea este că am avut o criză în iarnă, una în vară şi nu am reuşit să folosim această presiune ca să facem anumite reglări în modul în care e guvernată piaţa de electricitate”, a adăugat președintele Consiliului Concurenței.


Bogdan Chirițoiu a mai constatat că piața nu dispune de instrumente de tranzacționare flexibile, inclusiv de tip financiar, astfel încât ponderile scadențelor contractelor să fie echilibrate.

„Ce ne-am dori noi să găsim prin modul de reglementare este să îndrumăm lucrurile spre contractele pe termen lung şi mai puţin pe piaţa pentru ziua următoare. Pentru asta trebuie o anumită flexibilitate a contractelor. Nu înseamnă că ne-am răzgândit şi că susţinem trecerea la contractele bilaterale, ci la o formă totuşi de contracte care să fie transparente, să fie pe piaţă, să fie standardizate, dar care totuşi să aibă suficientă flexibilitate ca să permită contractarea pe termen mai lung şi, de asemenea, e nevoie de instrumente financiare, unde iarăşi nu am reuşit să facem progrese”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.

Spectrul „băieţilor deştepţi”

Pe de altă parte, Consiliul Concurenţei ar putea accepta exceptarea producătorilor mici de energie regenerabilă de la regula privind obligaţia de tranzacţionare pe bursă cantităţile disponibile.

„Această obligaţie de a tranzacţiona pe bursă o impunem şi operatorilor privaţi. Nu reuşim să separăm problema marilor producători de stat de restul industriei şi pedepsim pe toată lumea cu lucruri care nu sunt neapărat economic raţionale. Mi se pare normal să facem exceptări pentru micii producători. Trebuie să vedem ce înseamnă mici, ce capacitate, pentru a face exceptări, pentru că nu toată lumea poate să tranzacţioneze pe bursă şi-şi poată face un departament de trading. Este un ansamblu economic adaptat pentru marii jucători. Deci din partea mea a existat şi va exista toată deschiderea să găsim exceptări acolo unde această regulă generală nu are sens”, a mai spus preşedintele Consiliului Concurenţei.


Problema din România „este că producătorii mari de electricitate pe care îi avem sunt de stat şi pe firmele mari de stat le suspectăm de corupţie. De aici şi interdicţia ca aceste companii să poată face contracte bilaterale pe termen lung, pentru că ne e frică de cum le-ar face, ce s-ar întâmpla cu aceste contracte dacă lăsăm marii producători de stat să le încheie”, explică Bogdan Chiriţoiu.

Președintele Consiliului Concurenţei ar sprijini o iniţiativă de exceptare a micilor producători de la această regulă generală, potrivit Agerpres.

Totodată, Bogdan Chiriţoiu ar sprijini şi o excepţie pe piaţa gazelor, unde, de asemenea, există intenţia de a obliga producătorii să vândă pe bursă 70% din producţie, ceea ce ar afecta proiectele de explorare şi extracţie a gazelor din Marea Neagră (offshore).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: