luni

25 martie, 2024

25 iulie, 2016

chiritoiuModificările aduse Legii energiei electrice ar fi putut duce la scumpirea electricității pentru consumatorii casnici și industriali, întrucât ar fi permis subvenționarea energiei din surse mai scumpe pe seama energiei produse mai ieftin, a declarat, luni, pentru Agerpres, Bogdan Chirițoiu (foto), președintele Consiliului Concurenței.

Parlamentul a aprobat, în urmă cu o lună, mai multe modificări la Legea 123/2012 (legea cadru a energiei electrice și gazelor naturale), printre care și faptul că producătorii de energie pot încheia contracte între ei pentru a-și forma propriul mixt de electricitate.

Președintele Klaus Iohannis a trimis legea spre reexaminare în Parlament pe 20 iulie, după ce a cerut un punct de vedere Consiliului Concurenței.


Potrivit lui Chirițoiu, legea aprobată de Parlament ridică probleme legate de subvenționarea energiei scumpe, dar și de un posibil ajutor de stat, lucru indicat inclusiv de către Comisia Europeană.

„Nu pot spune dacă legea a fost retrimisă la Parlament în urma punctului nostru de vedere. Noi am transmis Președinției un punct de vedere în care spunem că textul este neclar, că se pretează cel puțin la o interpretare care ar permite o subvenționare a energiei din surse mai scumpe pe seama energiei electrice produse mai ieftin, ceea ce ar fi dus la un preț mai mare al electricității pentru consumatori, fie ei casnici sau industriali. În același timp, ar ridica probleme din punctul de vedere al ajutorului de stat. Este vorba de firme de stat, atât producătorii de energie mai scumpă, cât și cei de energie mai ieftină. În acest sens, am primit și o adresă din partea Comisiei Europene care ne atrăgea atenția că vor să analizeze din punctul de vedere al ajutorului de stat aceste prevederi”, a spus Chirițoiu.

El a menționat că adresa Comisiei Europene a venit înainte ca președintele Klaus Iohannis să retrimită legea spre reexaminare în Parlament.

În cererea de reexaminare, președintele Klaus Iohannis a arătat că „Legea pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012 instituie măsuri legislative ce vizează producătorii de energie electrică. În opinia noastră, unele dintre prevederile legii menționate sunt neclare și, prin aceasta, pot genera o serie de consecințe cu un potențial efect negativ în domeniu, motiv pentru care se impune reexaminarea de către Parlament a actului normativ transmis la promulgare”.


Referitor la faptul că modificările aduse legii permit producătorilor să perfecteze contracte cu alți producători și să realizeze un mixt energetic, pentru a oferta pe piața internă sau la export energia electrică, Klaus Iohannis a arătat că acest lucru este în contradicție cu un alt articol al legii, potrivit căruia toate tranzacțiile trebuie făcute pe bursă.

Pe de altă parte, la finele săptămânii trecute, sindicatele din cadrul Federației Naționale Mine Energie au transmis un comunicat de presă în care susțin că Președinția a primit puncte de vedere eronate cu privire la această lege.

Sindicatele susțin că legislația actuală avantajează producătorii de energie regenerabilă, care primesc subvenții din partea consumatorilor.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: