vineri

29 martie, 2024

19 ianuarie, 2017

Înțelegerile dintre Consiliul Concurenței și firmele acuzate de practici neloiale au crescut semnificativ anul trecut – dintre cele 119 companii sancţionate, nu se va ajunge în instanță cu 93 dintre ele, deoarece și-au recunoscut vinovăția, a declarat președintele instituției, Bogdan Chirițoiu.

„Este un lucru bun pentru noi fiindcă ne scapă de emoţii în instanţă, ne reduce eforturile. Cine nu recunoaşte, de obicei ne dă în judecată. Ne aşteptam la 119 procese. Acum ne aşteptăm ca doar cei care nu au recunoscut să ne acţioneze în instanţă. Deci, este un efort mai mic pentru instituţie.

Amenzile au fost reduse, dar sunt certe. Firma a recunoscut, normal plăteşte suma şi nu mai contestă.


În ultimii doi ani nu am mai pierdut nici un proces la Înalta Curte, dar sancţiunea era redusă cu 20-30%”, a explicat Chirițoiu.

Potrivit legii, reducerea în cazul înțelegerilor poate merge până la 30% din nivelul de bază, ceea ce poate însemna 50% din cuantumul sancţiunii.

Amenzile totale din 2016 au fost de aproximativ 15 milioane de euro, mai puţin decât în alţi ani, exact din cauza diminuărilor aplicate pentru recunoașterea vinovăției. „Însă, sumele depăşesc, la fel ca în fiecare an, bugetul Consiliului Concurenţei”, a mai spus președintele CC.

Motivul creșterii continue a numărului înțelegerilor solicitate de companii:


„Într-un fel este şi o maturizare a companiilor. Nu-şi mai închipuie că lucrurile evidente pot fi răsturnate. Şi, probabil, este o confirmare a faptului că investigaţiile Consiliului sunt bine documentate şi atunci când aplicăm o sancţiune sunt şanse destul de mici ca aceasta să fie infirmată în instanţă. Este o normalizare. Aşa se întâmplă în tot restul lumii mai dezvoltate”, a spus Bogdan Chirițoiu, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat, rezultatele de 2016 se prezintă astfel:

În anul 2016, Consiliul Concurenţei aplicat amenzi de 68.438.985,74 lei (15,20 milioane euro).

Principalele sancţiuni:

  • 22.317.212 lei (4,9 milioane euro): 7 companii de pe pieţele serviciilor de pilotaj şi remorcaj de manevră a navelor maritime: Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA, Logistic Remo Services SRL şi Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa (CNAPM): înţelegeri şi abuz
  • 15.063.781 lei (aprox. 3,3 milioane euro): Porta KMI România SRL şi 24 distribuitori au stabilit preţurile de revânzare sau cotele de adaos commercial
  • 13.061.813 lei (aproximativ 2,9 milioane euro): Ariston Thermo Romania SRL şi 15 distribuitori pentru fixarea preturilor de revânzare
  • 8.951.540 lei (aproximativ 1,9 milioanne euro): 5 companii producătoare de lactate pentru trucarea unor licitaţii în cadrul Programului Cornul şi Laptele, în Giurgiu, Ialomiţa şi Dolj
  • 1.423.134 (aproximativ 314.000 euro): 27 companii de pe piaţa de lacuri şi vopsele din România (1 producător şi 26 distribuitori)
  • 990.027 lei (aprox. 220.006 euro): Baxi România SA și 50 de distribuitori pentru stabilirea preţurilor de revânzare
  • 819.322 lei (182.000 euro): Camera Auditorilor Financiari din România (CAFR) pentru restricţionarea concurenţei pe piaţa serviciilor de audit financiar.
  • 766.255 lei (aproximativ 169.357 euro): Publicis Groupe Holdings B.V nu a notificat preluarea S Zenith Media Communications SRL.

Ajutorul de stat

  • Consiliul Concurenţei a analizat 122 de acte normative din punct de vedere al incidenței cu reglementările ăn domeniul de
  • A emis  aviz din punct de vedere al conformității cu reglementările europene în domeniu pentru 74 de măsuri de ajutor de stat și de minimis.
  • A scăzut numărul plângerilor depuse la CE privind posibile ajutoare de stat ilegale sau utilizate abuziv inclusiv datorită închiderii unora din cele aflate în lucru.
  • În vederea definitivării analizei notificărilor/prenotificărilor/investigațiilor/plângerilor aflate în atenția CE, s-au extins și solicitările de informații din partea forului comunitar. Numărul de cereri de prelungire a termenelor de răspuns din partea autorităților române la solicitările CE a crescut sensibil în condițiile creșterii numărlui solicitărilor de clarificări din partea acesteia.

Cazuri finalizate prin decizie de autorizare din partea CE

  • Ajutor de stat Centrala Electrică Eoliană Fântânele Vest;
  • Ajutor de stat Centrala Electrică Eoliană Cogealac;
  • Modificarea ajutorului de stat acordat pentru închiderea minelor necompetitive din cadrul SN pentru Închidere Mine Valea Jiului Petroșani ca urmare a includerii în planul de închidere a minelor de la Complexul Energetic Hunedoara;
  • Ajutor de stat individual pentru salvarea Companiei Naționale a Uraniului SA;
  • Amendamentele aduse Schemei de ajutor de stat pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență, instituită prin HG nr. 1215/2009 privind stabilirea criteriilor și a condițiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficiență pe baza cererii de energie termică utilă, cu modificările și completările ulterioare;
  • Investigaţia privind finanţarea aeroporturilor regionale;
  • Modificarea legii 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.

Anchetele anului 2017

  • vor fi terminate câteva investigații pe sectoare mari – piaţa de asigurări, piaţa lemnului, pe zona licitaţiilor publice, a agenţiilor de turism
  • în acest an se vor finaliza și anchetele Carrefour, Kaufland şi Cora
  • se vor mai face investigații pe zona ajutoarelor de stat, în care se colaborează cu alte autorități – restructurarea Complexului Energetic Hunedoara (unde „munca este multă”), se va ajunge și la o soluție privind salvarea Oltchim (în 2016 s-au cerut ofertele din partea potenţialilor cumpărători)
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: