sâmbătă

20 aprilie, 2024

7 noiembrie, 2017

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis, marţi, reducerea dobânzii la facilitatea de creditare de ultimă instanţă a băncilor la 2,25%, începând din 8 noiembrie, pentru a evita sincopele de lichiditate de pe piața monetară.

Banca centrală promite „gestionarea fermă a lichidităţii din sistemul bancar”, potrivit unui comunicat al instituției.

Pe de altă parte, BNR a crescut dobânda la facilitatea de depozit oferită băncilor la 0,75%, semnalând astfel o eventuală înăsprire a politicii monetare.


Astfel, a fost decisă „îngustarea coridorului simetric format de ratele dobânzilor facilităților permanente în jurul ratei dobânzii de politică monetară la ±1,00 puncte procentuale de la ±1,25 puncte procentuale”, spune anunţul BNR.

„Controlul ferm al lichidităţii îl vom face cu toate instrumentele aflate la dispoziţie, nu numai prin operaţiunile repo, pentru a ţine dobânda cât mai aproape de dobânda de politică monetară, în măsura în care calculele o vor indica”, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, marţi.

Rata dobânzii de politică monetară a fost menţinută la nivelul de 1,75 % pe an, ca şi nivelurile actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Măsurile luate au fost anticipate de analiştii băncilor, și respectă perspectivele indicate anterior de BNR.


Totuși, nevoia accentuată de resurse financiare a Guvernului, ca şi deteriorarea deficitelor externe ale României îi face pe analiști să se aştepte şi la o creştere a dobânzii de referinţă, mai devreme sau mai târziu.

Analiștii de la capital Economics remarcă creșterea deficitului decont curent la 2,5% din PIB, în prezent,  față de un surpuls de 0,2% la începutul anului 2015 și se aşteaptă ca dobânda de politică monetară să ajungă la o rată de 3,5%, ăpână la sfârșitul anului viitor.

Scenariul macroeconomic al Băncii Transilvania are aceeași prognoză pentru 2018, dar spune că dobânda de politică monetară a BNR ar putea crește până la 2% chiar în acest an.

„Banca centrală va majora dobânda de politică monetară până la finalul anului curent, precum și pe parcursul anului următor, aproape de ținta inflaționistă (2,5%)”, crede şi Iancu Guda, președinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

BNR a revizuit în creştere prognoza privind inflaţia, de la 1,6% la 1,9% pentru finalul acestui an și de la 3,1% la 3,2% pentru finalul anului 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: