duminică

21 aprilie, 2024

23 aprilie, 2018

Banca Naţională a României (BNR) a rostogolit, luni, depozitele prin care a atras acum o săptămână 18 miliarde de lei de la bănci, prin a doua măsură de atragere de lichidităţi, după o pauză de 7 ani, potrivit datelor BNR.

Banca centrală a prelungit oferta de depozit pentru încă 7 zile, la o dobândă medie de 2,25%, iar băncile au păstrat aproape integral valoarea plasamentelor.

În 16 aprilie, BNR atrăsese 18,66 miliarde lei, la acelaşi nivel al dobânzii, în scopul reducerii excesului de lichiditate din piaţă.


Intenția băncii centrale este de a aduce dobânzile de pe piață cât mai aproape de rata de politică monetară, în prezent de 2,25%. Măsura (de atragere de lichidități) este mai degrabă un precursor decât un substitut al unei eventuale creșteri a doânzii de referință”, potrivit unui raport al Erste Group Research publicat luni.

Reacția pieței

Operaţiunea fusese deja anunţată implicit de piaţă încă de dimineață, prin creşterea mediei ratelor dobânilor interbancare ROBOR.

Media ROBOR pentru scadența la trei lunia crescut luni până la 2,22%, de la 2,13%, ca și indicii similari la şase şi nouă luni, conform datelor publicate de BNR.

În funcție de ROBOR la 3 luni  se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă.


Media ROBOR la şase luni, utilizată în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a crescut până la 2,49%, de la 2,46%.

Perspective

Erste Group Research (EGR) se așteaptă ca BNR să majoreze rata dobânzii de politică în luna mai, pentru a treia oară în acest an.

Prin scăderea excesului de lichiditate la un nivel scăzut, BNR urmărește creșterea importanţei reperului care este rata dobânzii de politică monetară de 2,25%, ceea ce va duce și la creşterea ROBOR, sunt de părere analiștii.

EGR vede ROBOR pe 3 luni la 2,45% în 30 iunie, 2,70% la sfârşitul luni septembrie, 2,75% la sfârşitul anului şi la 2,80% la anul pe vremea asta.

Unicredit Bank vede ROBOR la 3 luni la 2,47% la finele trimestrului doi și în creștere până la 2,75% în T3 şi 2,6% la finele lui 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: