sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2015

bnrStingerea datoriilor faţă de bancă prin darea în plată a locuinţei ipocate ar duce la pierderi cuprinse între două şi patru miliarde de lei pentru bănci, reiese din estimărilor Băncii Naţionale a României (BNR).

Oficialii BNR sunt de părere că legea aflată în Camera Deputaţilor, for decizional, va transforma băncile în „samsari de case” şi se va traduce prin costuri mai mari pentru clienţii noi.

„Pentru darea în plată estimăm costuri, aproximativ, de două-trei-patru miliarde de lei (…) Ne preocupă mai puțin costurile şi mai mult aspectul legal. Contractul e legea părților. Când vine legiuitorul și zice că se schimbă contractul pe parcurs pentru a favoriza o parte avem instabilitate legislativă. E afectată astfel încrederea investitorilor”, explicat Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei de Stabilitate Financiară din BNR, citat de profit.ro.


În opinia sa, legea ar permite ca băncile să devină samsari de case, cei mai afectaţi fiind clienţii noi care s-ar putea să fie nevoiţi să plătească un avans mai mare pentru accesarea unui credit.

Bogdan Olteanu, viceguvernator BNR, spune că avansul ar putea ajunge şi la 50%.

“Trebuie să ne gândim și care sunt consecințele pentru cetățenii care vor lua credite”, a afirmat viceguvernatorul BNR.

Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR Mugur Isărescu, este de părere că legea va avea un impact negativ asupra regimului proprietăţii.


“Va fi un dezastru. În sistemul financiar-bancar vor fi pierderi imense, în condițiile în care sistemul bancar în România nu a luat un leu de la stat. E afectat regimul proprietății”, a arătat Croitoru, la un seminar de specialitate organiza de BNR şi Alpha Bank la Sinaia.

Expunere de motive: Creditorul şi debitorul împart riscul scăderii valorii proprietăţii

Proiectul de lege privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite a fost adoptată de Senat pe 26 octombrie cu 105 voturi „pentru” şi două abţineri, iar pe 10 noiembrie a primit aviz favorabil de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor.

„Prin derogare de la dispoziţiile Legii nr.287/2009 privind Codul Civil, republicată, cu modificările ulterioare, debitorul are dreptul să stingă creditul ipotecar prin transmiterea către creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat în favoarea creditorului, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de prezenta lege”, se arată în forma adoptată de Senat.

Transferul duce la stingerea tutoror datoriilor faţă de creditor (principal, dobânzi, penalităţi) aferente unui contract de credit ipotecar pentru investiţii imobiliare.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, că din momentul în care este transmisă o notificare băncii cu privire la stingerea datoriei pe această cale, „se stinge dreptul creditorului de a se îndrepta împotriva codebitorilor, precum şi împotriva garanţilor personali sau ipotecari”.

Legea ar urma să aplice atât contractelor aflate în derulare la momentul intrării sale în vigoare, cât şi contractelor încheiate după această dată.

Iniţiatorul proiectului este deputatul PNL Daniel Zamfir care arată în expunerea de motive că este inechitabil ca după ce banca a executat silit un debitor acesta să rămână în continuare dator.

Situaţia este inechitabilă întrucât instituţia de credit sau, după caz, instituţia financiară nebancară a acordat, în principiu, un credit în condiţiile în care valoarea imobilului a fost stabilită chiar de către evaluatori agreaţi de creditori„, notează deputatul, adăugând că „o datio in solutum salvează atât situaţia debitorului (prin excepţie de la răspunderea nelimitată, primind şansa unui nou început), cât şi cash-flow-ul creditorului (care nu va mai trebui să constituie provizioane şi să suporte costuri legale). Debitorul va partaja, astfel, riscul scăderii valorii proprietăţii”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: