joi

28 martie, 2024

11 decembrie, 2014

Potrivit datelor oficiale comunicate de Institutul Național de Statistică, prețurile au scăzut în luna noiembrie 2014 cu 0,19% față de luna anterioară dacă luăm în considerare indicele prețurilor de consum calculat după metodologia națională (IPC) și 0,20% atunci când se face trimitere la indicele prețurilor de consum calculat după metodologia armonizată la nivel european (IAPC), care asigură comparabilitatea între țări.

Datorită efectului de bază favorabil, inflația anuală a scăzut față de luna anterioară, de la 1,44% la doar 1,26% în termeni de IPC. De reținut, însă, inflația anuală potrivit clasificării IAPC a fost sensibil mai mare, respectiv 1,55%. Adică exact valoarea de la finalul anului trecut, când ținta de stabilitate a prețurilor a fost atinsă.

Astfel, cu o lună înaintea finalului de an, ne situăm sub limita de jos a intervalului vizat (de 2,5% plus/minus 1%), potrivit metodologiei naționale, și foarte puțin peste, potrivit metodologiei armonizate. Deoarece ținta a fost fixată în conformitate cu indicele național IPC, un rezultat al inflației lunare pe decembrie 2014 situat sub 0,57% ne va trimite sub pragul de 1,5% la finalul anului.


Dacă se urmărește fenomenul în timp, pe parcursul celor ultimelor 12 luni prin intermediul valorilor medii ale inflației anuale, diferența dintre IPC și IAPC a urcat la trei zecimi de punct procentual, de la 1,1% la 1,4%. Acesta din urmă este indicatorul urmărit pentru încadrarea în criteriile de la Maastricht (un plus de cel mult 1,5% față de cele trei state membre cu cele mai bune performanțe în materie de stabilitatea prețurilor, excluse fiind cele aflate în situații speciale).

La nivelul produselor și grupelor de produse, în luna noiembrie s-au ieftinit cu 0,19% produsele alimentare (cu deja celebrul cartof în rol principal, -3,07% în ultima lună și -37,57% față de sfârșitul anului trecut).Ieftiniri semnificative s-au înregistrat și la alte produse de bază, precum zahărul (-1,87% în noiembrie și -18,05% față de decembrie 2013) sau uleiul comestibil (-0,48% și, respectiv,6,17%)

Legumele și conserve de legume au marcat și ele reduceri de preț (-1,68% și -9,23%) iar fructele și-au mai redus din avansul acumulat pe 2014 (-4,08% pe noiembrie dar +1,78% de la începutul anului). De reținut la acestea din urmă, ieftinirea din ultima lună nu a fost localizată la fructe proaspete (la care s-a înregistrat un plus de 0,37%), ci la citrice și alte fructe meridonale (-8,87%).

Ultima componentă a trio-ului prețurilor volatile, ouăle, s-a scumpit cu o valoare aproape identică cu cea din octombrie (+7,58% față de +7,52%) și, pe această cale, au ajuns ușor mai scumpe decât anul trecut (+0,59%).


Combustibilii s-au ieftinit pentru a doua lună consecutiv (-1,68%) sub influența scăderii prețului petrolului pe plan internațional. Paradoxal, valoarea de inflație CORE 2, respectiv creșterea prețurilor aflată sub influența politicii monetare a fost în noiembrie 2014 aproape aceeași cu cea din octombrie 2014 (0,10% de 0,14% în raport cu luna anterioară), ceea ce indică o evoluție conjuncturală a prețurilor.

CLICK pentru mărire

După cum se poate vedea destul de ușor, inflația anuală s-a situat aproape în permanență pe parcursul lui 2014 sub pragul de 1,5%, valoarea minimă de 0,66% fiind atinsă în luna august. Indicatorul CORE 2 ajustat, influențat de politica monetară, s-a stabilizat pe parcursul ultimelor trei luni la circa o zecime de procent, ceea ce în termeni anualizați.

Această evoluție lasă loc pentru absorbirea efectelor banilor ce vor fi acordați în avans bugetarilor care au obținut sentințe definitive de plată a drepturilor salariale tăiate în iulie 2010.

CLICK pentru mărire

Pe final de an și în prima parte a lui 2015, va trebui să rămânem atenți la procesul de stabilizare a inflației spre o valoare dezirabilă și apropiată de fundamentele reale ale economiei. Cu ochii pe productivitatea muncii, aflată într-o anumită pierdere de viteză, ar trebui să caibrăm pe măsură politica de venituri și, în pofida unui deficit bugetar mai mic decât cel angajat, să dovedim prudență în politica fiscală.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: