luni

22 aprilie, 2024

4 aprilie, 2018

Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a contrazis toate aşteptările analiştilor români şi străini şi a decis să nu modifice coordonatele politici monetare, în ciuda presiunilor inflaţioniste.

Principalele coordonate, potrivit anunţului BNR de miercuri la prânz, sunt:

  • Menținerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25 la sută pe an;
  • Menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,25 la sută pe an, iar rata dobânzii aferente facilității de creditare la 3,25 la sută pe an;
  • Păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi în valută ale instituţiilor de credit la 8%.

Analiştii s-au aşteptat ca BNR să fi majorat pentru a treia oară consecutiv în acest an dobânda de politică monertară sub presiunea creşterii inflaţiei, dar şi a unui nivel ridicat de lichidități în piață.

(Citiți și: ”Decizia pe dobândă a BNR: de la ”amânare sub presiuni politice” la argumentele guvernatorului”)


„Este ridicată probabilitatea ca BNR să continue ciclul monetar post-criză, prin majorarea ratei de dobândă de referință de la 2,25% la 2,50%, date fiind decalajul dintre inflație și nivelul țintit, evoluția economiei la un ritm peste potențial și acumularea de tensiuni din perspectiva echilibrului macroeconomic”, potrivit unei note a Băncii Transilvania, emisă miercuri dimineață.

La rândul lor, analiștii de la ING Bank se așteptau la aceeași majorare, sub presiunea inflației care a ajuns la o rată anuală de 4,7% în februarie și ar putea crește spre 5%.

Analiștii de la capital Economics au emis încă de săptămâna trecută estimarea, mai severă, că BNR ar putea crește dobânda cu 50 de puncte procentuale de bază (pp). „Cu un guvern reluctant faţă de alternativa înăspririi politicii fiscale, BNR are mult de lucru pentru a slăbi cererea internă”, spunea capital Economics într-un raport anterior.

Banca Transilvania propune creșterea dobânzii de referință a BNR la 3,50% în 2018 și la 3,75% în 2019, după care ar urma o relaxare până la 3,25% în 2020.


 capital Economics vede rata dobânzii de referință a BNR cu 150 pp mai mare la sfârșitul anului. Estimarea Erste Group Research (EGR) privind dobânda de politică monetară este mai blândă: +50 pp în 2018, până la 2,75% şi +25% în T2 / 2018.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: