luni

22 aprilie, 2024

9 noiembrie, 2015

inflatieBanca Naţională a României (BNR) a revizuit în jos prognoza privind rata anuală a inflaţiei pentru 2015, la -0,7%, cu 0,4 puncte procentuale în scădere faţă de prognoza anterioară. Pentru anul viitor, prognoza a fost revizuită la 1,1%, în creştere cu 0,4 faţă de estimările din august.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a subliniat că principalele cauze care au determinat această evoluţie a fost măsurile fiscale şi scăderea cotaţiilor internaţionale ale petrolului, cererea fiind solidă şi în creştere.

Nu există o psihologie de deflaţie. Populaţia cumpără, se investeşte, cererea creşte şi publicul crede că după o anumită perioadă de timp, va fi depăşit acest moment şi inflaţia va reintra în ţinta pe care noi o urmărim, se va apropia de 2-2,5%„, a declarat Mugur Isărescu, luni, la prezentarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei.


Din calculele BNR reiese că inflaţia la reveni în intervalul ţintit la finele anului viitor, iar la începutul anului 2017 se va apropia de ţintă.

„Avem inflaţie în teritoriu negativ până în vara anului viitor. Este posibil, în primăvară, cu deosebire dacă va acţiona şi reducerea TVA-ului la toate celelalte produse, reducerea de la 24% la 20%, să avem un IPC negativ, un indice al preţurilor de consum cam cu -4%, deci o reducere semnificativă. Revin şi spun, în mare-mare măsură, dacă nu aproape în totalitate datorită unor măsuri fiscale, nu datorită căderii cererii. Cererea este nu numai în revigorare, dar şi într-o creştere suficient de accentuată„, a subliniat guvernatorul BNR.

inflatie isarescu
Sursă: prezentarea susţinută de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la lansarea Raportului trimestrial asupra inflaţiei – noiembrie 2015

 

Pe parcursul trimestrului al treilea din 2015, rata anuală a inflației IPC a continuat să coboare în teritoriu negativ, plasându-se în luna septembrie la nivelul de -1,7 la sută, cu 0,2 puncte procentuale sub valoarea de la finele trimestrului anterior, menținându-se astfel sub limita inferioară a intervalului de variație al țintei staționare de inflație (2,5 la sută, plus/minus un punct procentual).

  • Rata inflației s-a situat la valori negative începând din luna iunie, sub impactul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA de 9 la sută la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică. Rata medie anuală a inflației IAPC1 a coborât în septembrie 2015 la valoarea de 0,2 la sută, semnificativ sub nivelul de la finele trimestrului precedent (1 la sută).
  • Accentuarea ușoară a valorii negative a ratei anuale a inflației IPC în trimestrul III s-a datorat în mare măsură continuării declinului cotațiilor țițeiului pe piețele internaționale, care au atins în luna august nivelul minim postcriză. Influențe de același sens au provenit din partea evoluției prețurilor incluse în indicele CORE2 ajustat și a diminuării dinamicii prețurilor produselor din tutun și băuturilor alcoolice.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: