vineri

29 martie, 2024

9 februarie, 2016

bnrRata anuală a inflației IPC se va situa la 1,4% la finele anului, reiese din Raportul asupra inflației publicat marți de Banca Națională a României (BNR), cu 0,3 puncte procentuale peste valoarea proiectată în raportul precedent. La finele anului viitor, inflația va ajunge la 3,4%.

”Astfel, rata inflației IPC este anticipată a atinge valori negative cu un minim de -3 la sută până în mai 2016, a crește cu circa 4 puncte procentuale în trimestrul III 2016 și cu încă 1 punct procentual în ianuarie 2017, după care va avansa gradual cu încă 1 punct procentual până la 3,4 la sută la finele anului 2017”, se arată în Raport.

Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a precizat că traiectoria ratei inflației este puternic afectată de efectele de runda I ale reducerilor de taxe.


Fără impactul de runda I al reducerilor cotei TVA, rata inflaţiei ar atinge 3% în 2016 şi 3,7% în 2017. Traiectoria proiectată a ratei inflaţiei este afectată substanţial de măsurile fiscale cu privire la reducerea succesivă a impozitelor indirecte, pozitionându-se la valori negative până în mai 2016, revenind ulterior la valori pozitive şi reintrând în interiorul intervalului asociat ţintei începând cu ianuarie 2017”, a declarat Mugur Isărescu, marți, la prezentarea raportului.

Anul trecut, rata anuală a inflației a înregistrat valori negative începând din luna iunie, sub impactul extinderii sferei de aplicabilitate a cotei reduse a TVA de 9% la toate alimentele, băuturile nealcoolice și serviciile de alimentație publică.

În absența acestei măsuri, rata anuală a inflației ar fi revenit în trimestrul IV în interiorul intervalului de variație al țintei de inflație (2,5 la sută ±1 punct procentual) și s-ar fi plasat aproape de 2 la sută la finele anului, se arată în raport.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: