luni

22 aprilie, 2024

13 iunie, 2016

junker putinPreședintele Comisiei Europene Jean Claude Junker se întâlnește cu președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei conferințe organizate la St. Petersburg, acolo unde ar putea discuta soluții pentru dublarea capacității conductei Nord Stream care alimentează Germania cu gaze rusești.

Proiectul a divizat guvernele europene pe fondul dependenței Uniunii față de gazele rusești și a acțiunilor  Rusiei de destabilizare a Ucrainei. State UE est-europene precum Polonia și Slovacia au făcut presiuni la nivel european pentru blocarea proiectului Nord Stream 2. Italia a ridicat la rândul său obiecții, iritată că UE dă semne că aprobă acest proiect în vreme ce a blocat în 2014 un proiect al Gazprom prin sudul Europei.

Mai mulți oficiali europeni exprimă suplimentar  îngrijorarea că Nord Stream 2 ar putea provoca noi instabilități în Ucraina, stat aflat în prezent sub puternice presiuni separatiste. Aproximativ 40% din exporturile de gaze rusești tranzitează Ucraina, Kievul încazând din taxele pe gazul rusesc aproximaqtiv 1,9 miliarde dolari anual.


Rusia insistă să își îmbunătățească accesul pe piețele Occidentale în ciuda scăderii prețurilor la energie, iar Germania, cel mai puternic stat membru UE și care ar avea cel mai mult de câștigat în urma majorării capacităților de import de gaze, are o lungă tradiție în cultivarea relațiilor cu Moscova.

“Nord Stream a devenit un proiect toxic”, afirmă pentru Bloomberg Judy Dempsey, analist al Carnegie Europe. ”Este un proiect foarte puternic”, afirmă emisarul pentru securitate energetică din cadrul Ministerului de Externe ungar Pal Sagvari.

Bătălia în jurul Nord Stream 2 se dă de pe acest tip de poziții și totul depinde de modul de interpretare al regulamentelor europene, afirmă Bloomberg.

Bariere legislative și interpretări

După semnarea înțelegerii de construire a conductei Nord Stream, în 2005, Comisia Europeană a introdus în legislația europeană noi reguli privind stimularea competiției care prevăd că un furnizor de gaze naturale nu poate deține și infrastructura de transport. Să aplici litera și spiritul acestor reglementări proiectului Nord Stream 2 este foarte complicat și în esență ar duce la blocarea investiției plănuite de Gazprom.


Rusia și Germania afirmă că aceste reguli nu se pot aplica zonei offshore prin care ar trece conducta lungă de 1.200 de km, care ar urma să traverseze Rusia și apele teritoriale a 4 state înainte să ajungă pe coasta baltică a Germaniei. Comisia Europeană încă deliberează asupra poziției de adoptat.

Comisarul European pentru Climă și Energie, Miguel Arias Canete, a exprimat deja opinia, transmisă și guvernului german, că Nord Stream 2 ar trebui să respecte întreaga legislație europenă în domeniu, inclusiv în ceea ce privește secțiunea submarină a conductei. Ministrul german al Economiei și Energiei, Sigmar Gabriel, afirmă însă că legislația nu trebuie aplicată în acest proiect, în schimb avansând următoarele condiționalități: proiectul trebuie să fie ”compatibil” cu reglementările europene, nu trebuie să afecteze fluxurile de gaze care tranzitează Ucraina și nici aprovizionarea către Europa de Est.

“Juncker nu ar merge în Rusia dacă nu ar avea o ofertă. Cred că va face o propunere concretă Rusiei, va transmite că anumite condiții trebuie îndeplinite dacă Moscova dorește ca proiectul să fie deblocat”, afirmă Dempsey.

Bloomberg menționează faptul că Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a anunțat că Putin și Junker vor discuta despre conducta de gaze în cadrul întâlnirii de la St. Petersburg.

În ciuda incertitudinii legislative, consorțiul Nord Stream 2, din care fac parte EON Germania, francezii de la Engie, Royal Dutch Shell Plc, OMV AG, BASF SE și Gazprom, se pregătește pentru demararea lucrărilor. În martie, a ales furnizorii celor peste 2 milioane de tone de conductă de mare diametru iar în săptămânile viitoare organizează licitație pentru constructor. Proiectul avansează inclusiv pe partea de proiectare, acorduri de mediu și personal, afirmă purtătorul de cuvânt al consorțiului, Jens Mueller.

Ucraina a fost deja afectată în ceea ce privește tranzitul de gaze către Europa după operaționalizarea în urmă cu 5 ani a primei conducte Nord Stream. În timp ce Vladimir Chizhov, ambasadorul Rusiei la UE, insistă că obiectivul Rusiei nu este acela de a schimba ruta exportului de gaze, finalizarea Nord Stream 2 ar permite Gazprom, cel puțin în teorie, să scoată definitiv Ucraina din tranzitul de gaze către Europa.

Consorțiul Nord Stream 2 afirmă că planul său va permite o aprovizionare mai sigură a piețelor europene în condițiile creșterii constante a cererii de gaze. Pe de altă parte, Agenția Internațională pentru Energie afirmă că Gazprom nu are neapărat nevoie de diversificarea rutelor de transport, ci de prețuri mai competitive pentru a-și menține cota de piață.

Gazul rusesc este în prezent în competiție cu mari producători de gaz lichefiat precum SUA sau Qatar.

În Germania crește îngrijorarea în rândul celor care se opun proiectului că suportul politic pentru aprobare a devenit atât de amplu încât nu mai poate fi oprit, în ciuda faptului că sancțiunile impuse UE Rusiei sunt încă în vigoare. ”Proiectul Nord Stream 2 avansează în liniște, sub radar, împins de guvernul German. Mi-e teamă că la un moment dat ne vom trezi că nu mai poate fi blocat”, afirmă liderul verzilor Annalena Baerbock.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: