sâmbătă

20 aprilie, 2024

Aderare la Euro

Termenii și necunoscutele ecuației spre elita monetară europeană

20 august, 2015

rusia magazinDeși în plină criză economică provocată de sancțiunile UE și de căderea rublei, Rusia pare să nu aibă probleme cu șomajul, Moscova putându-se lăuda că acesta este doar jumătate din cel înregistrat în zona euro. Totul ascunde însă o realitatea ce arată întoarcerea Federației la practicile din timpul comunismului, descrise perfect de sintagma „noi ne facem că muncim, ei se fac că ne plătesc”, scrie Bloomberg.

“Între reforme radicale și stabilitate, guvernul va prefera mereu stabilitatea”, a explicat Vladimir Tikhomirov, economist șef la BCS Financial Group, din Moscova.  “Este o opțiune în stil sovietic, pentru conservarea sistemului, cu toate problemele sale, adică pentru stabilitate”, adaugă Tikhomirov.

În timpul comunismului, șomajul era interzis, iar ceea ce a reușit acum Putin a fost să creeze cele mai restrictive norme din toată Europa pentru angajatorii care ar dori să facă restructurări și să concedieze personal, potrivit OECD.


Măsurile acestea nu au reușit să conserve însă și puterea de consum a populației, ci au reintrodus mai multe vulnerabilități, precum cea mai mică productivitate din Europa.

Crește subocuparea, ceea ce duce tot la scăderea consumului

În timpul crizei din 2008 – 2009, șomajul urcase până la 9,4 procente, pentru ca anul trecut să înregistreze doar 4,8 procente. În iulie anul acesta a fost de 5,5%, cu 0,1 puncte procentuale peste cea din iunie.

Veștile bune se termină aici, spune Bloomberg, fiindcă studiile arată o accelerare a căderii consumului. Veniturile reale disponibile au căzut cu 6 procente în iulie, față de aceeași lună din 2014, vânzările cu amănuntul sunt cu 9,8 procente mai mici, iar salariile ajustate cu inflația s-au diminuat cu 7,5 procente, indicând o contracție mai rapidă decât în iunie.

Pentru a ține sub control șomajul a fost lăsată liberă subocuparea, studiile dezvăluind că sunt tot mai mulți angajați care lucrează part-time sau sunt trimiși în concediu neplătit, pentru că firmele, în condițiile reducerii cererii, au fost nevoite să-și diminueze producția, dar să păstreze numărul de salariați. Veniturile scad, prin urmare, iar toate acestea vor avea efect tot asupra consumului, în cele din urmă.


rusia joburi <a class=consum venituri” width=”460″ height=”273″ />

Pe măsură ce recesiunea s-a adâncit, economia a creat totuși noi joburi, dovadă că patronii au respectat dorința lui Putin de a favoriza liniștea socială și politică, în detrimentul îmbunătățirii eficienței.

“Concediind angajați, oamenii de afaceri riscă să suporte presiuni din partea guvernului” a explicat pentru Bloomberg Rostislav Kapeliushnikov, adjunctul Centrului de cercetări privind piața muncii, Școala Superioară de Studii Economice, Moscova.

Pe măsură ce autoritățile protejează piața muncii, presiunile asupra economiei cresc. Demografia și productivitatea scăzută sunt principalele cauze ale constrângerilor structurale care plafonează potențialul de creștere a Rusiei la 0,5 procente, spunea un raport din iulie al Alfa Bank.

Rușii, mulțumiți de situația din țară

Această politică a dat roade, însă, mai spune Bloomberg: un sondaj realizat la sfârșitul lui iulie de o firmă ce cercetare sociologică de stat arată că 81 din respondenți cred că situația din țară este excelentă, bună sau acceptabilă. Iar încrederea în Putin se apropie de un nou record.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: