vineri

29 martie, 2024

15 mai, 2018

Consiliul de Securitate al ONU se reuneşte marţi, la o zi după violenţe sângeroase petrecute la bariera de securitate cu Fâşia Gaza, incidente soldate luni, potrivit The Guardian, cu 58 de victime, palestinieni care au manifestat împotriva inaugurării Ambasadei Statelor la Ierusalim.

Organizată la iniţiativa Kuwaitului, reuniunea este progranată la ora 14.00 GMT (17.00, ora României).

Ziua de luni a fost cea mai sângeroasă zi a conflictului israeliano-palestinian de la războiul din 2014 în Fâşia Gaza: 58 de palestinieni au fost împușcați de forțele de ordine israeliene


Conducerea palestiniană a denunţat un ”masacru” în vreme ce premierul israelian a justificat recursul la forţă prin dreptul Israelului de a-şi apăra frontierele de acţiuni ”teroriste” ale mişcării Hamas, aflată la guvernare în Fâşia Gaza şi cu care Israelul a purtat trei războaie începând cu anul 2008.

Evenimentele au provocat o puternică îngrijorare a comunităţii internaţionale. Turcia şi Africa de Sud au decis să-şi recheme ambasadorii în Israel.

Violențele de luni, cu toate consecințele, ar putea săse repete marți- o nouă mobilizare are loc la frontieră, fiind ziua în care palestinienii marchează „Nakba” – ”catastrofa” care a constituit-o pentru ei înfiinţarea statului Israel în 1948 şi care a fost sinonimă cu exodul a sute de mii de palestinieni.

În timp ce la Ierusalim oficiali americani şi israelieni au sărbătorit un moment ”istoric” în incinta noii ambasade americane, în Fâşia Gaza – a cărei periferie a fost declarată zonă militară închisă – 40 de mii de plaestinieni au protestat toată ziua.


Cei mai hotărâţi au înfruntat tirurile militarilor israelieni şi s-au dus să arunce cu pietre şi să încerce să  forţeze bariera.

Israelul a avertizat în prealabil, încă de duminică, că va folosi ”toate mijloacele” pentru a împiedica orice incursiune în Israel a plaestinienilor susceptibili să atace populaţii civile riverane.

ONG-ul Amnesty International (AI) a mers până la a evoca ”crime de război”.

Uniunea Europeană(UE) şi Londra au îndemnat la reţinere, iar Parisul a ”condamnat violenţele”. Iranul a denunţat o ”zi de mare ruşine”.

Turcia a acuzat Israelul de ”terorism de stat” şi ”genocid”, apreciind că Statele Unite împărtăşesc responsabilitatea ”masacrului” din Fâşia Gaza.

Israelul respinge caracterul proclamat pacifist al mobilizării în Fâşia Gaza şi afirmă că aceasta serveşte drept acoperire tentativelor Hamas de a se infiltra în Israel.

Statutul Ierusalimului este una dintre problemele cele mai spinoase din zonă.

Israel, care a ocupat Ierusalimul de Est în 1967 şi l-a anexat, consideră întregul Ierusalim capitala sa ”eternă” şi ”indivizibilă”. Palestinienii vor să facă din Ierusalimul de Est capitala Palestinei, statul la care aspiră.

Comunitatea internaţinală consideră în continuare Ierusalimul de Est drept un teritoriu ocupat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: