vineri

19 aprilie, 2024

3 septembrie, 2017

Coaliția de guvernare a respectat aproape toate promisiunile din programul asumat, urmând ca până la sfârșitul anului să fie îndeplinite și restul de 14% din măsurile rămase din acest an, a anunțat sâmbătă Liviu Dragnea.

„Am constatat cu satisfacție că (…) astăzi suntem într-o situație foarte bună, doar 14% din măsurile din programul de guvernare sunt nefinalizate ca și realizare, sunt în curs. La sfârșitul lunii septembrie toate prevederile din programul de guvernare vor fi aduse la termen așa încât anul 2017 să fie încheiat cu respectarea măsurilor și acțiunilor care sunt prevăzute acolo”, a arătat liderul Camerei.

Listă cu obiectivele strategice dintoate domeniile

„Despre proiectele mari din România — l-am rugat pe primul ministru ca săptămâna următoare, dacă reușește să finalizeze, să stabilească o listă de obiective strategice de importanță națională în domeniul agriculturii, sănătății, infrastructurii, educației, cercetării.


Va fi stabilită și aprobată această listă, sperăm să găsim înțelegere la toate forțele politice pentru a fi de acord cu această listă — să fie o listă de obiective strategice de importanță națională pentru care să începem finanțarea și execuția și să fie dusă la capăt”.

La capitolul inftrastructură, de exemplu, ar putea fi declarat de importanță strategică proiectul autostrăzii Braşov-Bucureşti, a declarat liderul PSD.

A discutat cu premierul şi cu ministrul Transporturilor despre autostrada de pe Valea Prahovei, un proiect mai vechi care are inclusiv avizele de mediu, dar care prevede autostradă doar între Comarnic şi Braşov, nu și între Ploieşti şi Comarnic.

„Să vedem ce se poate face astfel încât să nu avem întreruptă autostrada între Ploieşti şi Comarnic”, a spus Liviu Dragnea, citat de News.ro.


„Ne gândim serios dacă acest proiect poate fi declarat proiect naţional de importanţă strategică. Banii sunt prevăzuţi în bugetul Ministerului Transporturilor. Sunt deja bucăţi desenate, deci putem începe efectiv construcţia pe acest tronson”, a completat premierul Mihai Tudose.

Tarom și Compania Națională Aeroporturi București ar putea fi declarate și ele de importanță strategică, fiind două companii fanion ale României și „poartă de intrare” în țară.

„La fel Taromul și Aeroporturi București. Acolo lucrurile stau incredibil. Sunt contracte din 2005, unele nefinalizate, cu diverse firme care pur și simplu au plecat. Și așa cum am mai spus, sunt două companii fanion ale României, sunt poartă de intrare în România, sunt embleme ale României și nu se poate ca lucrurile să continue așa. Și pe acestea două intenționăm să le declarăm de importanță strategică națională și să ne putem ocupa cu mare celeritate de aceste două proiecte, de aceste două companii”, a mai spus premierul Tudose.

Declarații contradictorii despre eliminarea taxei pe dividende

Liderii coaliției de guvernare au făcut sâmbătă declarații contrații contradictorii privind viitorul taxa pe dividende.

Premierul a spus că eliminarea taxei va fi adoptată anul acesta, dar se va aplica de anul viitor, în timp de președintele PSD a declarat că este așteptată analiza Ministerului Finanțelor, iar Călin Popescu Tăriceanu a explicat că această măsură va fi luată atunci când „condițiile bugetare vor fi ameliorate”.

Mihai Tudose:

“Va fi adoptată atunci când va fi adoptată. Anul ăsta. Ea va fi adoptată pentru anul viitor. Nu vorbim de bugetul pe luna asta, nici pe anul ăsta, face parte din construcţia bugetară pe anul 2018”.

Liviu Dragnea:

“În ceea ce priveşte impozitul pe dividende, dacă se va menţine sau dacă se elimină, în această perioadă premierul şi ministrul de Finanţe împreună cu ceilalţi miniştri lucrează la construcţia bugetului de stat pe anul viitor şi toate aceste elemente sunt luate în calcul.

Când vor avea analiza finalizată, vom avea o discuţie într-o altă şedinţă a Coaliţiei majoritare şi pe argumente şi pe simulări se va lua decizia finală”.

Călin Popescu Tăriceanu:

„Nu putem să dorim decât ceea ce este realizabil în acest moment. Economia funcționează bine, avem premisele ca toată gama de măsuri pe care am preconizat-o să o putem implementa, dar fără ca să existe riscul unor dezechilibre macro-economice, fără să existe riscul unui excedent de deficit bugetar și atunci această măsură va fi luată, dar nu în acest moment.

Prioritățile pe care le-am setat și nivelul de dezvoltare economică, creșterea economică ne permit în acest moment să facem numai ce se vede, rămânând în continuare ca această măsură de eliminare a impozitului pe dividende să fie luată în momentul în care condițiile bugetare vor fi ameliorate.”

Premierul: Sunt bani suficienți pentru plata pensiilor. Analiza privind administrarea Pilonului II va fi prezentată public

„Sunt bani suficienți și nu există nicio problemă la plata pensiilor. Nicicum nu poate fi vorba să legați Legea pensiilor de bugetul pe anul acesta, fiindcă Legea pensiilor este în lucru și dacă intră în vigoare, intră de anul viitor, nu de anul acesta”, a declarat Mihai Tudose în cadrul unei conferințe de presă la Năvodari, la finalul Comitetului Executiv Național al PSD.

În legătură cu Pilonul II de pensie, premierul a precizat că discuțiile pe acest subiect sunt legate de modul în care sunt administrați banii și urmează să se prezinte public rezultatele analizei realizate de Ministerul de Finanțe, Casa Națională de Pensii și ASF, în condițiile în care au fost descoperite „niște mici probleme”, „niște comisioane luate mai mult decât trebuia”.

„Tot ceea ce înseamnă discuție pe Pilonul II de pensii se face la nivel de Minister de Finanțe, Casa de Pensii. S-au descoperit acolo niște mici probleme, așa cum spunea domnul președinte Călin Popescu Tăriceanu, niște comisioane care au fost luate mai mult decât trebuia.

Trebuiau luate în primul an, așa prevede legea, și au luat mai mult timp — aproape 10 ani.

Analiza este în curs de finalizare, săptămâna viitoare cred că domnul ministru de Finanțe, împreună cu președintele Casei Naționale de Pensii, cu cei de ASF vor prezenta concluziile, public, să le afle tot românul: câți bani s-au încasat mai mult sau mai puțin pe drept. Dar închiderea pilonului de pensii … nu se întâmplă așa ceva, nu există naționalizare, sub nicio formă. Toată discuția a fost și are loc, încă, având în vedere interesul suveran al cetățeanului: dacă banii din acest pilon sunt bine administrați”, a precizat premierul Mihai Tudose.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: