miercuri

24 aprilie, 2024

29 martie, 2016

anaf_O parte dintre indicatorii de performanță ai Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) s-au îmbunătățit în 2015, în mare parte o consecință a creșterii veniturilor colectate la buget.

Rezultate mai bune au fost raportate și la capitolele inspecție fiscală și antifraudă, însă, în cel mai recent buletin statistic fiscal al ANAF (aferent activitiății din ultimul trimestru al anului trecut) sunt vizibile și nemulțumirile mediului de afaceri cu privire la activitatea organului fiscal :

Numărul contestațiilor și a apelurilor contribuabililor la justiție a crescut, arieratele acumulate s-au majorat, iar conformarea voluntară a scăzut.


cursdeguvernare.ro vă prezintă cinci indicatori relevanți cu privire la indicatorii de performanță ai Fiscului.

Prezent la raportul ANAF cu privire la activitatea din 2015, premierul Dacian Cioloș a apreciat că instituția ”trebuie să fie şi un partener, în primul rând un partener al mediului economic, al mediului de afaceri, pentru că, în general, statul şi bugetul statului depind foarte mult de modul cum sectorul economic se dezvoltă, de modul cum sectorul economic îşi face treaba, şi asta nu trebuie să uităm niciodată, că noi toţi, cei care lucrăm în funcţia publică, o facem folosind banii contribuabililor”.

  • Costurile colectării

Costurile colectării, în mare măsură raportul dintre cheltuielile de personal și veniturile colectate de ANAF, a scăzut cu 5,5% în 2015. Astfel, pentru fiecare 100 de lei colectați la bugetele statului, Fiscul a cheltuit anul trecut 1,0526 lei, față de 1,1135 lei în 2014. Cheltuielile cu personalul au scăzut de la 0,98 de lei/100 de lei colectați în 2014 la 0,94 lei/100 de lei colectați anul trecut.

Anul trecut ANAF a colectat venituri bugetare în valoare totală de 196,8 miliarde de lei, în creștere cu 7,8% față de sumele colectate la bugetul general consolidat în 2014, reiese din raportul anual al instituției, creștere care a influențat pozitiv indicativul privind costurile colectării

  • Acte de control desființare sau resoluționate în valoare de aproape 6,5 miliarde de lei


Numărul de contestații soluționate a crescut cu aproape 30% în 2015, în condițiile în care sumele contestate s-au ridicat la circa 11,2 miliarde de lei – cu 38% mai mult decât în 2014.

Pe de altă parte, sumele contestate admise de ANAF au scăzut de la 552 de milioane de lei în 2014 la 323,9 milioane de lei anul trecut, în vreme ce sumele contestate respinse au crescut cu 3,7%, la 4,4 miliarde de lei.

La acestea se mai adaugă 389,5 milioane de lei, sume din acte de control desființate și 6 miliarde de lei (dublu față de 2014) – sume din alte soluții.

Pe lângă soluţiile de admitere, respingere şi desfiinţare, organele de soluţionare a contestaţiilor au adoptat şi alte soluţii, cum ar fi: anularea actelor administrative fiscale, constatarea lipsei competenţei de soluţionare a contestaţiilor, s-a luat act de renunţarea de către contribuabil la contestaţie, precum şi suspendarea soluţionării cauzei pe calea administrativă de atac, explică ANAF. Aceste sume se ridică la 6 miliarde de lei și reprezintă peste 50% din total.

  • Gradul de conformare voluntară a scăzut

Gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale a scăzut în ultimul trimestru al anului trecut la 83,46, față de 83,65 cu un an înainte.

Pe de altă parte, gradul de depunere voluntară a declaraţiilor fiscale, pe tipuri de impozite s-a îmbunătățit (95,11 față de 94,64 în 2014).

Gradul de încasare/stingere a arieratelor din executare silită la persoane juridice precum și rata de colectare a arieratelor la persoane juridice au înregistrat scăderi, reiese din raportul ANAF.

  • Încasările din TVA au crescut, în vreme ce rambursările de TVA au scăzut

Încasările din TVA au înregistrat în 2015 un avans de 6,8%, respectiv 3 miliarde de lei, față de anul precedent, ajungând la 74,6 miliarde de lei. Încasările din operațiunile interne au consemnat o creștere de 6,4% (66,9 miliarde de lei), în vreme ce încasările din importuri de bunuri au înregistrat un ritm de creștere ceva mai ridicat, de 9,8%, ajungând la 7,7 miliarde de lei.

Pe de altă parte, sumele pe care ANAF le-a restituit sub formă de TVA au scăzut cu 7,9% față de cele rambursate în 2014, ridicându-se la 18,1 miliarde de lei. Practic, rambursările de TVA au fost în 2015 cu circa 1,5 miliarde de lei mai mici decât cele din 2014.

Totodată, veniturile încasate din dobânzi și penalități au scăzut cu 6,1% în 2015, la 576,8 milioane de lei.

Prin urmare, veniturile nete din TVA (încasările efective, plus dobânzi minus restituiri) s-au ridicat la 57,1 miliarde de lei, în creștere cu 12,3% față de 2014.

  • Arieratele au crescut cu 17,4%

Stocul de arierate rămase de recuperat la finele anului trecut se ridica la 19,9 miliarde de lei, în creștere cu 17,4% față de nivelul înregistrat la 31 decembrie 2014.

”Creşterea accentuată a volumului arieratelor se datorează, în principal, creşterii substanţiale a obligaţiilor de
plată stabilite suplimentar urmare activităţilor de inspecţie fiscală şi emiterii deciziilor de impunere din oficiu”, reiese dintr-o notă aparținând ANAF.

Totodată, încasările din executările silite s-au ridicat la 15,7 miliarde de lei, în creștere cu 8,7% față de 2014.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: