Încă 100 de milioane de euro! E suplimentul la deficitul de cont curent pe primele 2 luni

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele două luni din anul curent un deficit de 172 milioane euro, rezultat cu 100 de… Mai mult

15.04.2018

România reintră (la limită) cu creşterea preţului la locuinţe în cerinţele de stabilitate

Potrivit datelor revizuite publicate de Eurostat, România a reintrat la limită în cerinţa de macrostabilitate impusă la nivel european referitoare la creşterea preţului la locuinţe.… Mai mult

12.04.2018

Semne de nervozitate în relația București – Bruxelles. Eugen Teodorovici: Vom semnala și noi lucrurile ar trebui schimbate în relația România-Comisie sau România-state membre

Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, a anunțat miercuri că România va elabora, până la sfârșitul lunii aprilie, un document oficial de răspuns la Raportul de… Mai mult

11.04.2018

Salariul real coboară ”cu picioarele pe Pământ”. Sănătatea și educația rămân Cenușăresele

Câștigul salarial mediu brut anunțat de INS pentru luna februarie 2018 a fost de 4.128 lei, cu 0,4% mai mic faţă cel din luna precedentă.… Mai mult

11.04.2018

Berlinul schimbă politica față de Turcia: ministrul de externe – scrisoare deschisă către turcii din Germania

de Iulian Soare 23.7.2017

Turcii care locuiesc în Germania sunt bineveniți și “aparțin” acestor locuri, spune ministrul de Externe, Sigmar Gabriel, într-o scrisoare deschisă menită să asigure această minoritate că nimic nu se va schimba, în ceea ce-i privește, după schimbarea politicii Berlinului față de Ankara.

Măsurile represive și antidemocratice luate de președintele Recep Tayyip Erdoğan după puciul eșuat de anul trecut, a provocat tensionarea relațiilor Turciei cu statele occidentale. Germania se numără printre țările ce au criticat de mai multe ori regimul autoritar de la Ankara.

Prezentăm integral scrisoarea deschisă a ministrului Sigmar Gabriel:

Dragi compatrioţi turci,

Doresc să mă adresez vouă – şi în numele întregului guvern federal – în această formă. Mai ales voi simţiţi marile dificultăţi pe care le întâmpină momentan relaţia noastră cu Turcia.

Patria voastră se află în Germania – însă pentru mulţi dintre voi şi în Turcia. De aceea, vreau să vă spunem: prietenia între germani şi turci este o mare comoară. Ne-am angajat pentru relaţii bune cu Turcia şi deoarece ştim că o bună relaţie între Germania şi Turcia este importantă pentru dumneavoastră.

Acum însă, cetăţeni cinstiţi ai Germaniei sunt băgaţi la închisoare. Ca guvern federal german, nu putem asista la aceasta fără să acţionăm. Trebuie să ne apărăm cetăţenii. De aceea, politica guvernului federal vizavi de politica turcă se va schimba. Vom începe controlul colaborării şi, mai ales, al ajutoarelor financiare pentru Turcia şi vom pleda şi în Europa pentru o poziţie clară.

Ceea ce însă trebuie să ştiţi: nimic din acestea nu se îndreaptă împotriva oamenilor din Turcia şi a concetăţenilor noştri cu origini turceşti din Germania. Deoarece, indiferent cât de dificile sunt relaţiile politice dintre Germania şi Turcia, pentru noi rămâne clar: voi, oamenii de provenienţă turcă din Germania, sunteţi ai noştri, cu sau fără paşaport german.

Din suflet, Al Dumneavoastră, Sigmar Gabriel, Ministru Federal de Externe

Berlinul a anunţat vineri că va reexamina toate contractele de livrări de armament pentru Ankara, iar unele televiziuni germane au oprit difuzarea clipurilor de promovare a destinaţiei turistice Turcia, după ce Germania a decis să-și schimbe abordarea în această relație, din cauza numeroaselor încălcări ale drepturilor omului.

Astfel, se discută despre îngheţarea exporturilor germane de armament către Turcia, boicotul turisticși eliminarea unor garanții oferite afacerilor turceşti din Germania.

De asemenea, șeful Cancelariei germane, Peter Altmaier, a anunţat că executivul intenţionează să obţină din partea Bruxelles-ului îngheţarea fondurilor destinate Turciei în cadrul procesului de apropiere de UE, o sumă de aproape 4,5 miliarde euro până în 2020, din care însă s-au plătit Turciei doar 220 milioane euro.

Statele UE au tolerat numeroasele măsuri nedemocratice luate de președintele turc Erdogan pentru a nu periclita Acordul cu Ankara privind refugiații, care a dus la diminuarea semnificativă a intrărilor de imigranți pe ruta Grecia.

Mai mulți lideri europeni au denunțat însă șantajul practicat de Ankara la adresa UE și concesiile făcute de Uniune pentru a păstra ajutorul Turciei în criza refugiaților.

Publicat la data de 23.7.2017

Document / PSD pregătește ”Strategia 2040”, care va deveni obligatorie pentru guvernele următorilor 22 de ani

În iunie 2019, România ar urma să aibă o Strategie pe termen lung “România 2040”, care va deveni obligatorie pentru toate guvernele din următorii 22… Mai mult

Asociația Pensiilor Private cere explicații privind „scenariile contradictorii” de schimbare a sistemului de pensii