vineri

19 aprilie, 2024

31 iulie, 2014

BCR a semnat în luna iulie o tranzacţie de 1 miliard de lei pentru vânzarea unui pachet de credite corporate neperformante, către un consorţiu de investitori străini şi linii de finanţare disponibile aferente, anunţă un comunicat al instituţiei.

Creditele respective sunt garantate, aflate în procedura legală – insolvenţă, executare silită.

BCR administrează un portofoliu de credite neperformante al BCR este de aproximativ 12,9 miliarde de lei, pe care „s-a hotărât să-l soluţioneze într-o manieră accelerată, în vederea îmbunătăţirii semnificative a calităţii bilanţului şi performanţei financiare în viitorul apropiat”, se menţionează în comunicatul transmis joi.


Potrivit acestuia, BCR are o ţintă de reducere cu 25% a soldului de credite neperformante până la finele anului 2014.

Costurile de risc ce decurg din această operaţiune sunt de aşteptat să depăşească rezultatul operaţional al băncii în anul 2014, se mai spune în comunicat, iar capitalizarea băncii va absorbi cu uşurinţă aceste măsuri de curăţare a bilanţului.

Pierderi de aproape 62 de milioane de euro, în primul semestru

„Banca Comercială Română (BCR) a realizat în S1 2014 un rezultat operaţional de 1.096,6 milioane de lei (245,6 milioane euro), susţinut de performanţa comercială solidă a segmentelor sănătoase ale afacerii, înglobând o cotă de piaţă puternică aferentă creditelor noi şi consolidarea bazei de depozite.

În condiţiile unui nivel al solvabilităţii aflat la maximul istoric (16,4%), şi capitalizării puternice (7,3 miliarde de lei), banca s-a angajat să accelereze soluţionarea portofoliului de credite neperformante, estimând o îmbunatăţire semnificativă a calităţii bilanţului şi performanţei financiare în viitorul apropiat, în pofida faptului că profitabilitatea este afectată pe termen scurt de provizionarea susţinută.


Rezultatul net pentru S1 2014 este negativ, de -276,6 milioane de lei (-61,9 milioane de euro)”, se menţionează în comunicat.

Portofoliul de credite sănătoase

„În segmentul retail, campaniile au consolidat soldul creditelor performante la aproximativ 16,8 miliarde de lei, T2 2014 fiind primul trimestru din ultimii trei ani în care noile credite au compensat volumele creditelor rambursate sau scadente.

La 8,8 miliarde de lei, portofoliul de credite pentru locuinţe are o dezvoltare satisfăcătoare, comparativ cu 8,6 miliarde de lei la sfârşitul anului 2013.

Portofoliul de credite în monedă locală a crescut în mod încurajator la 6,1 miliarde de lei, comparativ cu 5,5 miliarde de lei la sfârşitul anului 2013.

Rata medie a dobânzii pentru creditele de retail a fost la finalul S1 cu 25 puncte de bază mai mică faţă de finalul anului 2013.

În segmentul corporate, portofoliul de credite performante s-a stabilizat la aproximativ 12 miliarde de lei, luna iunie 2014 fiind prima din an în care creditarea nouă a determinat o creştere a soldului general al creditelor comparativ cu luna anterioară.

Creşterea a fost generată în special de creşterea creditării IMM-urilor şi a clienţilor corporativi mari în sectoare cum ar fi energie, agricultură, construcţii, farmacie şi asistenţă medicală, industrie, IT&C, expunerile la piaţa imobiliară şi entităţile din sectorul public fiind în continuă scădere. Rata medie a dobânzii a fost la finalul S1 cu 15 puncte de bază mai mică faţă de finalul anului 2013″, mai precizează comunicatul.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: