vineri

19 aprilie, 2024

7 septembrie, 2012

Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene a decis joi menținerea dobânzii de politică monetară la 0,75%, BCE urmând să deruleze un nou program de cumpărare a obligațiunilor suverane ale statelor zonei euro.

”În ședința de joi, Consiliul guvernatorilor BCE a hotărât ca rata dobânzii la operațiunile principale de refinanțare și ratele dobânzii la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,75%, 1,50% și, respectiv, 0,00%, a informat BCE, într-un comunicat de presă.

Planul lui Draghi: BCE aducere sub control a dobânzile datoriilor suverane prin cumpărarea de obligațiuni

Președintele BCE, Mario Draghi, a anunțat demararea unui plan de achiziționare a obligațiunilor suverane cu maturitate de până la 3 ani. Prin cumpărarea de obligațiuni, Draghi speră să aducă sub control dobânzile la datoriile suverane ale unor state, dobânzi foarte mari în unlele cazuri.


Draghi a dat asigurări, în faţa unei comisii a Parlamentului European, că măsura de cumpărare a obligaţiunilor suverane cu maturitate de până la 3 ani respectă reglementările Uniunii Europene privind ajutorul de stat.

”Achiziţionarea de obligaţiuni de către BCE, cu scadenţa de până la 3 ani, nu reprezintă ajutor de stat”, a spus Draghi.

Astfel, joi, BCE a aprobat o nouă schemă de achiziţionare a obligaţiunilor, pentru a mai amortiza din dobânzile mari cu care se împrumută statele zonei euro, din cauza crizei datoriilor suverane.

State cu probleme – cum sunt Spania și Italia, care se împrumută la dobânzi mari, pot intra în acest program prin solicitarea de ajutor financiar, însă acesta va fi condiționat de continuarea măsurilor de austeritate.


Oficiali din Germania s-au opus acestei măsuri, în condițiile în care Berlinul beneficiază de costuri scăzute la împrumut (CDS).

Ministrul german al economiei, Philipp Roesler, a susținut luni că măsura de achiziționare de către BCE a obnligațiunilor suverane e o soluţie pentru rezolvarea reală a crizei.

”Răscumpărarea datoriei nu poate fi o soluţie pe termen lung pentru că amplifică riscul inflaţiei”, a declarat Roesler, citat de cotidianul Rheinische Post.

Barroso: BCE are mandat pentru acțiunile sale

Președintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a subliniat că BCE acţionează ”în cadrul mandatului său” şi în ”deplină independenţă”, pentru menținerea stabilității prețurilor.

Barroso a precizat că mandatul Băncii centrale Europene este ” de a menţine integritatea politică şi stabilitatea preţurilor”.

Barroso a avut joi, la Roma, o întâlnire cu Mario Monti, premierul Italiei, cea mai mare beneficiară a măsurilor luate de BCE.

BCE înrăutățește prognoza de creștere economică a zonei euro

Banca Centrală Europeană a înrăutăţit joi prognoza de creştere a economiei zonei euro în acest an şi cel viitor, din cauza incertitudinilor sporite, a măsurilor de ajustare în sectorul financiar şi cel non-financiar, a şomajului ridicat şi a redresării globale inegale, a anunţat instituţia.

Potrivit noilor estimări, PIB-ul zonei euro va înregistra în acest an o contracţie cuprinsă între -0,6% şi -0,2%, în timp ce pentru 2013 prognoza este cuprinsă între -0,4% şi +1,4%, relatează Mediafax.

În luna iunie, BCE anticipa o evoluţie a PIB între -0,5% şi +0,3% în acest an şi de 0 până la +2% în 2013.

BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 0,75% şi a anunţat un plan de achiziţii directe de obligaţiuni pentru reducerea costurilor de împrumut ale statelor cu datorii mari din zona euro.

În trimestrul al doilea, economia zonei euro s-a contractat cu 0,2% faţă de trimestrul precedent, când avansul a fost zero.

„Indicatorii arată activităţi economice slabe până la sfârşitul acestui an, într-un mediu de incertitudini sporite. Analizând dincolo de viitorul imediat, anticipăm că economia zonei euro se va redresa foarte lent”, potrivit BCE.

Instituţia a explicat că ritmul de creştere va fi afectat de procesul necesar de echilibrare a balanţelor contabile în sectorul financiar şi cel non-financiar, de şomajul ridicat şi de redresarea globală inegală.

Riscurile de înrăutăţire a perspectivelor economice sunt legate de tensiunile de pe unele pieţe financiare din zona euro şi de posibila extindere în economia reală a regiunii.

Aceste riscuri ar trebui să fie ţinute sub control de acţiuni eficiente ale tuturor liderilor din zona euro, potrivit băncii centrale.

BCE a majorat uşor estimările referitoare la inflaţie, pentru care anticipează un nivel cuprins între 2,4% şi 2,6% în acest an şi de 1,3% şi 2,5% în 2013.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: