joi

28 martie, 2024

27 aprilie, 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să menţină nemodificate dobânzile şi datele programului de relaxare monetară (QE), la parametrii actuali.

Economia Zonei Euro arată o „relansare solidă”, cea mai bună de după criză, dar riscurile „legate predominant de factorii globali” i-a împiedicat pe membrii Consiliului guvernatorilor BEC să facă mai mult decât să promită revenirea la o politică monetară normală, potrivit Reuters și Bloomberg.

Consiliul guvernatorilor BCE a decis să continue achiziția lunară obligaţiuni în valoare de 60 de miliarde de euro, prin care irigă sistemul financiar al Zonei Euro cu lichidități lefitne.


Dobânda de politică monetară a fost menținută la nivelul zero, iar dobânda la facilitatea de creditare marginală a fost păstrată la 0,25%.

BCE menține rata negativă de dobândă (-0,40%) la depozitele consitituite de băncile care stochează lichidităţile în exces la banca centrală pentru o perioadă de 24 de ore.

Nu sunt dovezi suficiente pentru a ne schimba aprecierea privind perspectivele inflației și nu suntem suficient de încrezători că inflația va tinde spre nivelurile compatibile cu obiectivele noastre, într-o manieră durabilă și auto-sustenabilă”, a declarat Mario Draghi, președintele BCE.

Pe de altă parte, a dispărut riscul de deflație, dușmanul creșterii economice, care are nevoie de o rată de de inflație minimă, altfel spus prețuri care să asigure câștigurile necesare continuării performante a afacerii.


Factorii de decizie politică ar putea să se orienteze spre un prim pas către eliminarea QE la începutul anului 2018, respectiv prima creștere de dobândă în al treilea trimestru al acelui an, potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, anterior ședinței BCE de joi.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: