joi

18 aprilie, 2024

20 iulie, 2017

Banca Centrală Europeană (BCE) a lăsat nemodificate atât ratele de referinţă ale dobânzilor la euro, cât şi pragul de achiziţii de titluri de stat şi obligaţiuni în moneda europeană, potrivit deciziilor luate joi de Consiliul Guvernatorilor BCE.

Mai mult, BCE intenţionează să continue programul de achiziţii lunare de obligaţiuni de 60 de miliarde de euro „până la sfârşitul anului 2017, sau mai departe dacă este necesar şi în orice caz până când Consiliul Guvernatorilor vede o ajustare susţinută a ritmului inflaţiei, consistentă cu obiectivele”, spune comunicatul BCE.

Pieţele se aşteptau ca BCE să dea indicii că amână pentru septembrie o eventuală reducere a achiziţiilor de obligaţiuni, prin care BCE introduce lichidităţi în sistemul financiar al Zonei Euro.


De asemeni, rata dobânzii la depozitele constituite de bănci la BCE rămâne la nivelul de -0,4%, iar rata dobânzii de refinanţare zero.

Decizia de a nu lua nici o decizie privind normalizarea regimului monetar al Zonei Euro relevă „încurcătura cu care se confruntă” BCE, potrivit operatorilor de pe piețele financiare citați de Reuters și Bloomberg.

Pe de o parte, Zona Euro se află în creștere economică consecutivă în ultimele 17 trimestre, dar pe de altă parte, aceasta a avut a avut un impact neobișnuit de scăzut asupra prețurilor de consum. Rata inflației a ajuns la 1,3%, mult sub obiectivul stabilit la 2%.

Creşterea inflaţiei este urmărită ca semn al creşterii economice.


Totodată, deşi pieţele financiare întâmpină favorabil menţinerea ritmului de infuzie de lichidităţi, economiştii pun sub semnul întrebării semnificaţia semnalelor contradictorii date de economie.

În martie BCE a făcut primul pas spre normaliyarea regimului monetar prin reducerea cu 25% a pragului de achiziţii de titluri, de la 80 de miliarde de de euro lunar.

Între timp, Federal Reserve a decis patru  creşteri ale dobânzii de referinţă şi a oprit achiziţiilor de titluri. Ambele bănci centrale se confruntă cu problema administrării unor portofolii uriaşe de obligaţiuni, de mii de miliarde de dolari / euro fiecare, care urmează să se întoarcă în piaţă, la un moment dat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: