vineri

29 martie, 2024

9 decembrie, 2016

bceBanca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, să prelungească, cel puțin până la sfârșitul anului, programul de de relaxare monetară (quantitative easing – QE), care include achiziții lunare de obligațiuni din zona euro.

Volumul lunar al activelor cumpărate de BCE va fi păstrat la 80 de miliarde de euro, până în luna martie inclusiv, urmând ca apoi să scadă la 60 de miliarde de euro, potrivit unui comunicat BCE.

Programul de achiziţii, mai ales de titluri de stat ale ţărilor din Zona Euro, este menit să introducă lichidităţi în sistemul financiar european, scopul stimulării creșterii economice.


Măsura de reducere a volumului de achiziţii de obligaţiuni în euro este interpretată ca un indiciu că BCE se pregăteşte să diminueze treptat programul de relaxare cantitativă (QE), chiar dacă banca a precizat că programul ar putea fi din nou extins, ca timp sau ca ritm al achizițiilor, dacă indicatorii economici, în special inflația, nu converg către țintele fixate de instituție.

BCE a mai hotărât ca ratele dobânzii la operațiunile principale de refinanțare, la facilitatea de creditare marginală și la facilitatea de depozit să rămână nemodificate la nivelurile de 0,00%, 0,25% și, respectiv, -0.40%.

„Consiliul guvernatorilor (BCE, n.r.) anticipează în continuare că ratele dobânzilor reprezentative ale BCE să rămână la nivelul actual sau mai mici, pentru o perioadă mai lungă de timp, și dincolo de perioada achizițiilor de active”, se spune în comunicatul BCE.

Pe de altă parte, BCE a ajustat criteriile de achiziții de active. Plaja de maturități a titlurilor achiziționate va fi extinsă prin scăderea scadenței minime pentru titluri eligibile, de la doi ani la un an. Vor fi cumpărate şi valori mobiliare cu randamente de până la scadență sub rata dobânzii la facilitatea de depozit al BCE, „în măsura în care este necesar”.


Cotaţiile monedei europene faţă de dolar a revenit, vineri, în jurul nivelului de 1,061 dolari, după ce crescuse iniţial până aproape de 1,063 şi căzuse ulterior sub pragul de 1,06 USD/ EUR.

Euro s-a retras când piețele au ajuns la concluzia că atenuarea relaxării monetare este în continuare previzibilă.

„Scăderea randamentelor la titlurile de stat germane pe termen scurt, în urma anunțului BCE a tras în jos moneda euro prin creşterea diferenţelor faţă de randamentele titlurilor SUA. Nu a fost vorba doar de lipsa unei asumări puternice a unei politici de diminuare a QE, ci şi a importanţei acestui tip de factori tehnici”, potrivit unui strateg al filialei Barclays din Tokyo.

Vineri la ora 12.10 (ora României), euro era cotat la 1,0622 dolari şi la 4,5009 lei româneşti, pe pieţele interbancare.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: