joi

18 aprilie, 2024

9 decembrie, 2011

Preşedintele Băsescu a declarat, vineri, la Bruxelles, că una dintre prevederile acordului interguvernamental decis la Consiliul European obligă România să introducă în Constituţie deficitul structural maximal de 0,5% din PIB, însă Uniunea Social Liberală a anunţat că se opune revizuirii Legii fundamentale înainte de alegerile parlamentare.

Potrivit lui Băsescu, acordul de la Bruxelles, la care este parte şi România, se referă la obligaţia statelor care aderă la acesta de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru „buget naţional echilibrat şi în surplus”, ceea ce înseamnă că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB, relatează Mediafax.

Şeful statului a menţionat că actul normativ prevăzut în acord pentru înscrierea acestei prevederi, „în cel mai scurt timp”, este „Constituţia sau o lege echivalentă cu Constituţia”.


El a precizat că introducerea prevederii în Constituţie sau într-un act echivalent va fi constatată de Curtea de Justiţie a UE.

„România nu are act echivalent cu Constituţia, şi aici niciun politician nu ar trebui să se joace. (…) Take it or leave it”, a mai spus Băsescu.

„Uite cum a venit UE şi pare a spune «Domnule preşedinte, pare să fi fost inspirat că ai trimis proiectul de revizuire a Constituţiei la Parlament”, a glumit Băsescu.

Constituţia nu poate fi revizuită, însă, fără voturi de la Opoziţie, pentru că necesită acordul a cel puţin două treimi dintre parlamentari.


USL a afirmat, vineri, că respinge revizuirea Constituţiei înainte de alegerile parlamentare, care se pot desfăşura la termen cel mai devreme în noiembrie 2012.

Astfel, USL sugerează actualei Puteri să organizeze cât mai repede alegeri anticipate, se arată într-un comunicat semnat de liderii Uniunii, Victor Ponta (PSD), Crin Antonescu (PNL) şi Daniel Constantin (PC).

”USL susţine modificarea Constituţiei, atunci când va exista un Parlament legitim, validat de votul popular, care să realizeze acest proces şi după o dezbatere care să clarifice necesităţile de ordin constituţional ale statului român. Prin urmare, cu cât avem alegeri organizate mai rapid, cu atât vom putea modifica mai rapid Constituţia”, precizează USL în comunicat.

De asemenea, Opoziţia cere preşedintelui Traian Băsescu şi Guvernului să consulte Parlamentul înainte de angajarea efectivă a României în noul acord interguvernamental financiar agreat vineri de şefii de stat şi de guvern din UE.

”Uniunea Social Liberală a solicitat preşedintelui României înainte de Consiliul European să facă public mandatul cu care participă şi poziţia pe care o angajează în numele României. Dat fiind că este vorba despre un subiect cu implicaţii majore pe termen lung pentru România, dar şi pentru Uniunea Europeană, din care ţara noastră este parte, consultarea cu toate forţele politice şi instituţiile relevante în materie ar fi trebuit să aibă loc anterior deplasării la Bruxelles. Ar fi fost din partea preşedintelui României acea dovadă de responsabilitate pe care o aşteaptă o societate întreagă, într-un context economic şi social dificil”, se mai arată în comunicatul USL.

România nu este obligată să participe la capitalizarea FMI de 50 de miliarde de euro

România nu este obligată să participe la capitalizarea suplimentară a FMI, decisă la Consiliul European, pentru că Bucureştiul desfăşoară un acord de asistenţă financiară cu Fondul, a susţinut preşedintele Băsescu.

El a admis, însă că România s-ar putea solidariza la capitalizarea FMI, cu condiţia să aibă un buget excedentar.

România n-ar fi incapabilă să participe, pentru că sunt diverse moduri de a participa la Fond. Nu vreau să gândiţi că România este incapabilă să participe la un efort comun. Am putea să fim solidari dacă este nevoie, cu condiţia să se aibă în vedere că nu avem un buget excedentar care să ne permită să facem cadouri”, a spus Băsescu, la Bruxelles.

Şi premierul Emil Boc a subliniat vineri că România nu ar trebui să contribuie, ”în mod normal”, la capitalizarea FMI, pentru că statele care derulează un acord cu Fondul nu au această obligaţie.

„Ţările care sunt în acord cu FMI (…) nu contribuie la acest fond suplimentar. România în mod normal nu ar trebui să contribuie la această sumă de 50 de miliarde de euro, dar vom aştepta concluziile Consiliului European să vedem dacă se susţine acest lucru în concluzii”, a spus Boc, la RRA, citat de Agerpres.

Uniunea Europeană va aloca suplimentar Fondului Monetar Internaţional 200 de miliarde de euro, pentru a-i creşte resursele în vederea sprijinirii ţărilor cu probleme, a anunţat vineri, la Bruxelles, preşedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de EFE.

Din această sumă, 50 de miliarde de euro vor proveni de la statele non-euro.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: