vineri

29 martie, 2024

23 august, 2011

Președintele Traian Băsescu a subliniat, luni, la TVR1, că va desemna un premier din partea Uniunii Social Liberale doar dacă vreunul dintre partidele care compun această alianță va obține cel puîin 50%+1 din voturile exprimate la alegerile parlamentare.

Într-un interviu acordat TVR1, la vila de protocol de la Neptun, unde președintele este în vacanță, el a arătat că, dacă niciul partid din România nu va obține majoritatea la alegeri, va chema toate partidele la consultări pentru desemnarea poremierului.

”Eu nu mă joc de-a Constituţia, trebuie citită corect, iar articolul 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. Când iei 51%, preşedintele nu mai face consultări. De aceea articolul 103 se referă la un partid, pentru că se exclud consultările, preşedintele nu mai are dreptul să consulte niciun partid când este unul cu 51%. Dacă ar fi vrut Constituţia, ar fi scris: partid, alianţe, asociaţii de bloc şi nu mai ştiu ce. Dar prevede expres <partid>. Tocmai pentru că alianţele sunt variabile, astăzi sunt, mâine nu sunt. Dacă în interiorul USL este un partid care are 51 la sută din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva, decât pe acel partid”, a spus Băsescu.


Șeful statului i-a avertizat pe cei de la USL că trebuie să înțeleagă bine ce s-a întâmplat la alegerile parțiale de duminică, de la Neamț, unde au pierdut un colegiu de deputați, în favoarea PDL, și Maramureș, unde social-liberalii au câștigat greu în fața PDL postul de deputat.

”Să citească articolul acesta (103 din Constituție – n.r.), să înţeleagă bine ce s-a întâmplat la aceste alegeri (parţiale – n.r.) şi să decidă în consecinţă”, a îndemnat liderul de la Cotroceni.

Alte declarații ale lui Băsescu, la TVR1:

  • Statele Unite ale Europei. ”Nu este o soluţie nouă. Ea a mai fost discutată, dezbătută. Churchill este unul dintre ultimii proeminenţi care au propus-o, dar au fost şi alţii înaintea lui. Nimic original, nimic nou sub soare, dar este un moment de criză economică şi cu riscuri de a se reveni în recesiune. Or, în situaţii de criză, trebuie măsuri îndrăzneţe. Sistemul global va mătura tot ce este lipsit de forţă. Acum statele trebuie să-şi pună problema să înfrunte efectele globalizării în partea ei negativă. (…) Nu vrem să nu facem parte din această familie europeană, iar crearea unui guvern a zonei euro este altfel spus decât am exprimat-o eu. Este clar că un guvern al zonei euro va avea ca obiectiv, în primul rând, politicile monetare care vor fi gestionate în continuare de Banca Centrală Europeană, dar şi politicile fiscale ale fiecărui stat. Nu am convingerea că oamenii politici de astăzi au forţă să-şi convingă popoarele că realizarea Statelor Unite ale Europei nu afectează cultura, tradiţiile, personalitatea fiecărui popor ale fiecărei naţiuni. Nu cred că, în momentul de faţă, această generaţie de oameni politici să convingă popoarele”.
  • Direcția Națională Anticorupție. ”Un lucru care mă nemulţumeşte profund legat de Justiţie, dincolo de ineficienţă – despre care am vorbit public – nu-mi plac spectacolele de la DNA. Una este ancheta şi alta e show-ul. Am spus-o public, o spun şi şefilor instituţiilor implicate: spectacolele de la DNA nu îmi plac. Atunci, să facem din toate parchetele instituţii de spectacol. (…) Nu trebuie să-mi justifice, eu doar i-am spus punctul meu de vedere (procurorului-șef al DNA, Daniel Morar – n.r.). Nu am intervenit niciodată, nu o să intervin pentru vreun dosar, dar trebuie să încetăm spectacolele în care oamenii sunt purtaţi, ca martori, ca nemartori, ca orice”.
  • Proiectul minier Roșia Montană. ”Acum susţin proiectul mai mult ca oricând, nu din motive sentimentale, ci din motive pragmatice. Vedeţi ce se întâmplă cu toate monedele, au probleme de stabilitate şi de depreciere. Eu vreau să văd începută exploatarea. Am discutat cu ministrul Mediului. Angajamentul companiei mixte – Cupru Deva are 20% din acţiuni şi Gabriel Resources 80%. Statul român are o redevenţă de 4%. 20 de tone trebuie să ajungă gratis în rezerve, 20% vin de la Cupru Deva şi, prin negociere, am putea ajunge la ceva mai mult”.
  • Relația cu Gabriel Resources. ”Eu vă pot garanta că nu am avut niciun fel de finanţare de la Gabriel Resources, dar să se gândească bine dacă el ca şef de campanie nu ştie ceva despre finanţarea campaniei pe care a condus-o la candidatul Mircea Geoană. Să se gândească dacă nu ştie ceva. Atâta timp cât el (președintele PSD, Victor Ponta – n.r.) spune că îmi răsplătesc finanţatorii, mă gândesc că ştie sigur că Gabriel Resources a finanţat pe cineva şi, dacă pe mine nu, probabil ştie ceva. Am fost doar doi candidaţi în turul doi”.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: