marți

23 aprilie, 2024

27 octombrie, 2016

banicioiu inaugurare sectie arsi floreascaMinistrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat joi, la o conferință despre problemele sistemului medical, că barocameră de la Secția pentru mari arși de la Spitalul Floreasca nu este de fapt pentru arși, ci pentru tratamente antiageing.

„Barocamera de la unitatea de arși din cadrul Spitalului de Urgență Floreasca nu poate fi folosită pentru tratamentul marilor arși. Nu cred că a fost acesta cu adevărat niciodată scopul. Barocamera poate fi folosită, înțeleg, pentru tratamentele anti-aging sau alte lucruri (…)

Îmi închipui că a fost o greșeală, nu aș putea să spun mai multe. Din punctul meu de vedere, așa cum am fost informat de specialiști în domeniu, nu poate fi folosită pentru pacienții cu arsuri grave și aceasta este prioritatea noastră. (…)


Cu siguranță cineva a aprobat, sunt sigur că a făcut-o cu cele mai bune intenții”, a declarat joi ministrul Voiculescu, citat de Agerpres.

Celebra barocameră, care astăzi face obiectul unui dosar penal, destinată terapiei cu oxigen (considerată vitală în cazul pacienților cu arsuri grave) se dovedește că era, din start, o achiziție cu nereguli grave.

ioan lascarUnitatea pentru arși, acolo unde este instalată barocamera, face parte din Clinica chirurgie plastică și microchirurgie  reconstructivă a Spitalului Floreasca, condusă de profesorul Ioan Lascăr (foto).

Potrivit Rise Project, profesorul Lascăr a fost membru în comisia de licitație care a hotărât ca dotările să fie furnizate de firma Gemedica, și a participat la elaborarea caietului de sarcini prin care a fost achiziționată această barocameră destinată, de fapt, pentru tratamente cosmetice, nu pentru arși, așa cum a fost prezentată achiziția la 3 inaugurări ale secției.


Întrebat de cursdeguvernare.ro, profesorul Ioan Lascăr a refuzat să discute despre barocameră și funcționarea ei, declarând că el este medic, nu tehnician.

Dosarul privind neregulile de la această secție se află în investigare la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

O secție inaugurată de trei ori

Barocamera se află în Secția pentru mari arși a Spitalului Floreasca și a fost inaugurată de trei ori, prima dată în 2010, când a fost construită clădirea, cu fondurile Primăriei Sectorului 1.

A urmat inaugurarea din aprilie 2015, la care fostul ministru al Sănătății Nicolae Bănicioiu a tăiat panglica unității în prezența fostului primar Andrei Chiliman.

A treia oară a fost inaugurată anul acesta, pe 20 aprilie, tot în prezența presei. A doua zi după ceremonie, fostul ministru Patriciu Achimaș Cadariu a găsit unitatea închisă și fără medici, motiv pentru care l-a demis pe directorul Spitalului Floreasca.

Cronologia unei afaceri dubioase

  • Referatul de necesitate pentru cumpărarea aparaturii a fost întocmit pe 23 aprilie 2013, dată la care a fost făcută și nota cu estimarea valorii celor 54 de chipamente. Ministerul Sănătății a acordat din fonduri proprii, pe 2 aprilie 2013, 8,9 milioane de lei.
  • Valoarea celor 54 de echipamente a fost stabilită la pachet – minim 26,130 de milioane de lei și maximum 38,037 milioane – și nu pe fiecare apartură în parte, ceea ce ar fi putut duce la participarea mai multor firme.
  • Licitația a fost câștigată (în iunie 2013) de firma Gemedica SRL, singura participantă, cu o valoare de 38,935 de milioane de lei fără TVA. Rise Project a scris de mai multe ori despre legăturile dintre patronul Gemedica, Aurel Galea, și Sorin Oprescu. „Familiile Galea și Oprescu dețin împreună compania Medical Prestige, cea care operează clinicile Academica, scria anul trecut Rise Project.
  • Aparatura a fost plătită deși nu s-a respectat acordul-cadru, care preciza că obiectul contractului este nu doar livrarea respectivelor echipamente, ci și instalarea, punerea în funcțiune și trainingul pentru acestea.
  • Contractul subsecvent pentru Barocameră (3,4 milioane de lei) a fost semnat pe 27 noiembrie 2013, iar plata s-a făcut prin OP nr. 5133 din 13 decembrie 2013, dar ea nu funcționează nici acum. La vremea respectivă era singura din România.
  • Perioada de garanție a expirat pentru toate echipamentele, până în iunie 2014.
  • Până la sfârșitul lunii aprilie 2016, nu fusese utilizată în actul medical decât aparatura din Blocul operator

Curtea de Conturi – prejudiciu de 61,7 milioane de lei la Secția de arși din Floreasca

Curtea de Conturi a făcut un control pe acest subiect și ajuns la câteva concluzii:

  • aparatură în valoare de peste 55 de milioane de lei nu a fost pusă în funcțiune sau nu a fost utilizată în scopul inițial
  • prejudiciul total calculat se ridică la 61,7 milioane de lei
  • plăți ilegale de jumătate de lei făcute prin supraestimarea valorii
  • plăți de peste 5 milioane de lei pentru echipamente medicale cumpărate fără respectarea procedurilor de achiziții publice
  • Ministerul Sănătății nu a verificat în mod corespunzător modul de aplicare a dispozițiilor legale referitoare la achiziționarea de echipamente medicale cu respectarea principiilor de economicitate și eficiență
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: